Hormonen & Cyclus

Afvallen in de overgang: hoe verlies je gewicht tijdens de menopauze?

Afvallen is al een uitdaging op zichzelf, maar als je in de overgang zit, kan het nog moeilijker zijn. Door verschillende factoren kan het behoorlijk lastig zijn om gewicht te verliezen en dat werkt natuurlijk hartstikke demotiverend. Moeilijk is wat anders dan onmogelijk, dus in deze blog delen we een aantal tips die jou kunnen helpen met afvallen in de overgang.

Wil je het direct goed aanpakken en eindelijk de regie over je leven weer terug? Meld je dan aan voor het Beukers Fundament!

Wat is de overgang?

De overgang of menopauze is een natuurlijke overgangsfase in het leven van een vrouw waarbij de hormonale balans verandert. Dit kan leiden tot verschillende symptomen zoals opvliegers, slaapproblemen en gewichtstoename. Iets waar je natuurlijk niet op zit te wachten als je juist zo lekker bezig bent met gewichtsverlies. Normaliter begint de menopauze tussen de 40 en de 60 jaar. Een enkele dame (ongeveer 1 op de 100) raakt nog voor haar veertigste in de overgang en loopt dus vroeger tegen de menopauze aan.

Waarom is afvallen in de overgang zo moeilijk?

Een van de belangrijkste redenen waarom afvallen moeilijker kan zijn tijdens de overgang is de verandering in de hormoonspiegels. Tijdens deze fase neemt de hoeveelheid oestrogeen af, wat kan leiden tot een vertraging van de stofwisseling. Dit betekent dat je lichaam minder calorieën verbrandt en het moeilijker kan zijn om af te vallen.

Bovendien kan de menopauze ook leiden tot veranderingen in de vetverdeling van je lichaam. Vrouwen kunnen meer vet rond de buik krijgen, wat kan leiden tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Tips om af te vallen in de menopauze

1. Eet gezond

Een gezond dieet is essentieel voor gewichtsverlies, vooral tijdens de overgang. Focus op een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, suiker en verzadigde vetten. Ben je op zoek naar gezonde en lekkere recepten? Check dan vooral die van ons eens!

2. Beweeg regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van gewichtsverlies, vooral tijdens de menopauze. Het kan de stofwisseling stimuleren, de spiermassa behouden en de buikvet verminderen. Probeer een aantal keer per week aan een (gematigde) activiteit te doen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Kies iets wat jij heel leuk vindt, zodat je het ook vol kan houden.

3. Krachttraining

Krachttraining kan veel effect hebben op gewichtsverlies en spiertoename, vooral voor vrouwen tijdens de menopauze. Het kan helpen om de spiermassa te behouden en de stofwisseling te stimuleren. Probeer aan krachttraining te doen, waarbij alle grote spiergroepen worden aangepakt. Dit hoeft niet per se in de sportschool, ook thuis kan je al heel veel voor elkaar krijgen.

4. Verminder stress

Stress kan de hormoonspiegels verhogen en het moeilijker maken om af te vallen. Probeer stress te verminderen door ontspanningsoefeningen te doen zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Daarnaast kan het nuttig zijn om meer tijd te besteden aan activiteiten waar je van geniet, zoals lezen, wandelen of tijd doorbrengen met vrienden en familie.

5. Slaap voldoende

Slaaptekort kan leiden tot hormonale onevenwichtigheden en kan het moeilijker maken om af te vallen. Daarnaast zorgt een gebrek aan slaap ervoor dat je met name zoete dingen minder makkelijk kan weerstaan. Probeer daarom genoeg slaap te krijgen. En ja, we weten dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, helemaal als slaapproblemen veroorzaakt worden door de menopauze. Maar weet je van jezelf dat je eigenlijk iedere avond te laat naar bed gaat, dan is een half uurtje eerder onder de wol kruipen een heel goed idee.

Hopelijk helpen deze tips je om af te vallen in de overgang. Wil je het direct goed aanpakken omdat je helemaal klaar bent met deze vervelende situatie? Meld je dan direct aan voor het Beukers Fundament!

meer blogs