Inspiratie

Afvallen lukt niet - wat moet je doen?

Iedereen ervaart het verliezen van gewicht en de zoektocht naar een gezonder leven op haar eigen manier. Het is een persoonlijke reis die je maakt en dat kent zijn hoogte- en dieptepunten. Er komt ongetwijfeld ook een moment waarop het afvallen niet (meer) lukt. Wat moet je dan doen? In deze blog delen wij graag een aantal fijne tips met je waardoor jij met een positief gevoel en vooral heel veel doorzettingsvermogen weer verder gaat met jouw reis.

Wat als afvallen niet lukt?

Het verliezen van gewicht gaat nooit in een rechte lijn naar beneden. Er zijn altijd momenten waarop je op een plateau terechtkomt en een aantal dagen of weken hetzelfde gewicht behoudt. Ook kan het zomaar zo zijn dat je weer iets bijkomt in gewicht. We kunnen ons heel goed voorstellen dat dit enorm demotiverend is. Sterker nog, wij hebben hetzelfde meegemaakt! Je bent geneigd de handdoek in de ring te gooien, maar dit is wel het laatste wat je moet doen. Je bent zo goed bezig, daar stoppen we niet direct mee als het afvallen niet lukt. Daarom 5 tips op een rij die jou weer verder helpen.

1. Controleer je energiebalans

Als het afvallen niet lukt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Het is sowieso belangrijk om te controleren of er nog sprake is van een negatieve energiebalans. Dit betekent dat je meer energie verbruikt dan dat je eet. Door te bewegen, verbruik je energie. Hoe meer je beweegt, hoe meer je verbruikt. Zodra je energiebalans niet meer negatief is, zal je zien dat je stabiliseert of zelfs aankomt. Ga dus voor jezelf na hoe het zit met jouw energiebalans. Let je nog goed op wat je allemaal eet en ben je nog steeds in beweging?

2. Hoe is je mindset?

Wij geloven er heilig in dat afvallen en mindset hand in hand gaan. Sterker nog, jouw eerste stap naar succesvol gewichtsverlies begint bij een ijzersterke mindset. Als dit niet goed zit, merk je dat automatisch aan jouw transformatie. Check dus bij jezelf hoe sterk jouw mindset is en of je nog gelooft in de nieuwe, gezondere jij die je aan het worden bent.

3. Breng jouw grootste verleidingen in kaart

We hebben allemaal dingen waar we een gigantisch zwak voor hebben. De een heeft dat met chocolade, de ander met stukjes kaas en de derde vindt het veel leuker om op de bank te hangen dan in de sportschool te staan. Het hebben van zo'n zwakte is niet erg. Het gaat erom wat je ermee doet. Jezelf er iedere keer aan toegeven zorgt niet voor een negatieve energiebalans. Sterker nog, de kans is natuurlijk heel groot dat dit juist de reden is waarom afvallen niet lukt. Tegen jouw grootste valkuilen kan je blijven vechten, maar je kan er ook voor zorgen dat je ze niet meer tegenkomt. Maak het dus voor jezelf zo makkelijk mogelijk om je aan je eigen afspraken te houden.

4. Opgeven is geen optie

We hebben het natuurlijk al gehad over dat het altijd mogelijk is dat afvallen niet (meer) lukt. Ieder lichaam is anders en reageert anders op een nieuwe levensstijl. Maar weet je welke mensen echt blijvend afvallen? De toppers die niet opgeven. Juist op het moment dat afvallen niet lukt, moet je doorzetten. Want dit is het punt waarop de grootste transformatie voor jezelf plaatsvindt. Denk op zulke momenten aan de persoon die je graag wil zijn. Die fitte, gezonde of misschien wel slanke jij. Welke keuze zou hij of zij op dat moment maken: opgeven of doorgaan?

Juist. Het kan altijd dat afvallen (even) niet lukt, maar juist dan doorzetten zorgt ervoor dat jij al je doelen bereikt.

Check het Instagramaccount van Lot Beukers voor nog meer motivatie voor een gezond leven!

meer blogs