Kook- en baktips

bakken zonder boter - 5 vervangers voor boter

In de kookboeken van Lot Beukers vind je heel wat heerlijke bak- en kookrecepten, maar boter kom je er zelden tegen. Wij denken dat er meer dan genoeg alternatieven zijn voor boter waar je eten net zo lekker door wordt, maar dan ook een stuk gezonder. Vind jij het lastig om een goede vervanging te kiezen? Wij hebben de 5 vervangers voor boter voor je op een rij gezet.

Waarom boter vervangen?

Roomboter hoort stiekem een beetje bij het bakken en en bereiden van gerechten. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook omdat het een recept extra romig of smeuïg kan maken. Maar als je op je calorie-inname let, laat je roomboter liever links liggen. Hier zitten namelijk behoorlijk wat calorieën in. Wij zeggen niet dat boter slecht voor je, maar we kunnen er niet omheen dat je macro's door het dak kunnen gaan. Zo zit er in 15 gram roomboter (een eetlepel) 111 kcal, 12,2 gram vet, 0.2 gram koolhydraten en 0,1 gram eiwit. Ook is het natuurlijk goed mogelijk dat roomboter voor jou geen optie is vanwege de samenstelling. In dat geval is het vinden van een alternatief ook heel fijn.

Gelukkig zijn er ook veel vervangingen voor het gebruik van roomboter mogelijk. Wij zetten er 5 voor je op een rij.

Alternatieven voor boter

1. PAM (cooking) spray

PAM spray is een vervanger voor boter en perfect voor het inspuiten van bijvoorbeeld je bakblik of ovenschaal. Op deze manier kan je vetarm bakken zonder dat je heerlijke lekkernijen aan de schaal vast blijven zitten. In de gezonde appelcake met proteïne uit de Bijbel van Beukers gebruiken wij bijvoorbeeld ook PAM spray.

2. Plantaardige margarine

Waar je ook prima jouw ovenschaal of bakblik mee kan invetten, is plantaardige margarine. Daarnaast kan je dit ook gebruiken als alternatief om mee te bakken. Zo kan je roomboter in koekjes prima vervangen voor plantaardige margarine.

3. Zonnebloemolie

Voor het aantal kcal hoef je roomboter niet te vervangen voor zonnebloemolie, maar wanneer je geen gebruik van roomboter mag maken, is dit wel een heel goed alternatief. Zonnebloemolie wordt veelal gebruikt bij zoete gerechten, maar ook in hartige gerechten is het een prima vervanger.

4. Olijfolie

Hiervoor geldt hetzelfde als voor zonnebloemolie: wat betreft de macro's is dit geen beter alternatief dan roomboter, maar wanneer je geen zuivel mag, kan je ook heel goed bakken met olijfolie. Let er wel op dat olijfolie zelf al een specifieke smaak heeft. Deze vervanging kan je dus het beste gebruiken in hartige gerechten.

5. Banaan

Jazeker, ook banaan is een hele goede vervanging voor boter! Niet om je bakblik mee in te vetten, maar wel om een bakrecept extra smeuïg mee te maken. En wist je dat banaan ook heel goed dienst doet als vervanging voor ei? Perfect als je een recept helemaal vegan wil maken, zoals bijvoorbeeld deze pindakaas koeken.

Weet jij nog meer alternatieven voor roomboter en staat jouw favoriet er niet bij? Laat het ons weten!

meer blogs