Inspiratie

Is iedere dag wegen gezond?

Vraag je je af hoe vaak je eigenlijk op de weegschaal moet staan? Elke dag? Één keer per week? Of liever helemaal niet? Het gaat erom wat jou helpt op een gezonde manier met je gewicht om te gaan en daar hebben wij een specifieke kijk op. In dit artikel lees je de voor- en nadelen van verschillende weegmomenten, zodat je kunt kiezen wat bij jou past.

Is iedere dag wegen gezond?

Je gewicht zegt niet alles. Het wordt beïnvloed door allerlei factoren zoals vocht, hormonen, voeding en zelfs je slaap. Daarom is het belangrijk dat je het weegmoment slim inzet als hulpmiddel, en niet als een moodkiller.

De juiste frequentie is dus niet alleen een kwestie van cijfers, maar ook van mindset. Het is niet de bedoeling dat jij jouw mood laat afhangen van de cijfers die de weegschaal je vertellen.

De voordelen van dagelijks wegen

Regelmatig wegen kan waardevolle inzichten opleveren. Denk aan:

  • Inzicht in trends: Je gewicht fluctueert van nature. Door een vast weegmoment zie je patronen op de lange termijn, in plaats van je blind te staren op één getal.
  • Bewustwording: Dagelijks wegen kan je helpen om bewuster met voeding en beweging om te gaan, zónder obsessief te worden.
  • Vroegtijdig bijsturen: Merk je een structurele stijging? Dan kun je tijdig actie ondernemen in plaats van na weken ontdekken dat je een paar kilo bent aangekomen.

Dagelijks wegen: slim of stressvol?

Dagelijks wegen kan effectief zijn, mits je er op de juiste manier mee omgaat. Omdat je gewicht elke dag iets anders laat zien, leer je dankzij die dagelijkse meting juist om niet meer te schrikken van normale schommelingen. Je raakt vertrouwd met je lijf, en ziet sneller verbanden zoals een hogere waarde rond je menstruatie, of na een zoute maaltijd.

Let op: Als je merkt dat je stemming afhankelijk wordt van wat de weegschaal zegt, is het tijd om ook iets aan je mindset te doen.

Wekelijks wegen: minder stress, maar ook minder grip?

Wegen één keer per week klinkt rustiger, en dat is het ook. Alleen: het risico is dat één getal je weekresultaat bepaalt inclusief alle ups & downs van die week. Dit kan mentaal zwaarder vallen, vooral als je net heel goed bezig bent geweest en de weegschaal ineens hoger uitslaat.

Wil je echt liever wekelijks wegen? Doe het dan consequent op hetzelfde moment, bijvoorbeeld zaterdagochtend, zonder kleding en op een lege maag. Zo vergelijk je appels met appels.

Welke weegfrequentie werkt het beste voor jou?

Dat hangt af van je persoonlijkheid, je doelen én je relatie met de weegschaal. Stel jezelf deze vragen:

  • Raak ik snel gefrustreerd door schommelingen?
    → Dan krijg je met dagelijks wegen meer inzichten in waarom die schommelingen zich voordoen
  • Ben ik nieuwsgierig naar trends en patronen?
    → Dan kan dagelijks wegen je veel inzicht geven.
  • Wil ik afvallen zonder obsessie?
    → Kies voor een weegfrequentie die bij jouw mindset past. En onthoud: je gewicht is maar één van de vele signalen van vooruitgang.

Leer van wat de weegschaal je vertelt

Of je nu dagelijks, wekelijks of af en toe op de weegschaal staat: zorg dat je het gebruikt als informatie, niet als oordeel. De weegschaal mag nooit bepalen hoe goed jij bezig bent, dat doe jij zelf.

Wil je afvallen zonder bullshit, zonder jojo-effect én zonder gek te worden van de cijfers? In het gratis webinar leer je van Lot Beukers hoe je op een relaxte manier je doelen bereikt én vasthoudt. Inmiddels hebben duizenden mensen deze methode gevolgd, met groot succes.

Tip: Lees ook: Dagelijks wegen: slim of onzin? – waarin we dieper ingaan op de voordelen en valkuilen van dagelijks wegen.

meer blogs