Inspiratie

Elke dag op de weegschaal - waarom dat juist wel een goed idee is

Over elke dag op de weegschaal staan gaan veel verschillende verhalen rond. De ene coach zegt dat je het niet moet doen terwijl de ander er juist bij zweert. In deze blog leggen we je uit wat een weegschaal jou precies vertelt en waarom Lot Beukers jou adviseert juist wel elke dag op de weegschaal te gaan staan.

Elke dag wegen - is dat verstandig?

Het is vrijdagochtend. Het moment waar je al de hele week naar uitgekeken hebt, want nu kan je weer op de weegschaal staan. Je bent de afgelopen dagen lekker bezig geweest met je voeding, dus je verwacht er veel van. Zodra de cijfers in beeld komen, voel je de teleurstelling. Je bent een halve kilo aangekomen. Hoe kan dat nou? Je hebt juist zo goed opgelet en toch ben je zwaarder geworden. Je begrijpt er helemaal niets van en bent in staat die grote reep chocolade uit de voorraadkast te trekken. Dit heeft immers helemaal geen zin.

Herkenbaar? Geloof ons, dit moment maken heel veel mensen iedere week weer mee. Maar wat zegt de weegschaal nou eigenlijk? Dat je een halve kilo bent aangekomen inderdaad, niet waar die gewichtstoename uit bestaat. Het enige wat jij ziet, is een aantal cijfertjes, maar je kijkt niet naar de verschillen met de week ervoor. Je hebt de context niet helder en dit is interessant om dieper op in te gaan.

De cijfers op de weegschaal echt leren begrijpen

Een verandering in jouw lichaamsmassa wordt veroorzaakt door een energiebalans gedurende een langere periode. Kies jij een aantal maanden voor een negatieve energiebalans, dan zal je zien dat je afvalt. Heb jij een positieve energiebalans, dan neemt je gewicht toe. Afvallen betekent niet per definitie dat je vet verliest, net zoals dat aankomen niet betekent dat je extra vet meedraagt. De samenstelling van jouw lichaam bestaat uit zoveel meer elementen dan dat.

Het is belangrijk om te beseffen dat de weegschaal niet weet wat jij de afgelopen dagen hebt gegeten of gedaan. Het weet niet dat jij menstrueert waardoor je veel vocht vasthoudt, extra gewerkt hebt aan je spiermassa, ontzettend veel stress ervaart of al een paar dagen niet naar de wc bent geweest. Een weegschaal weet niets en als jij de cijfers geen context geeft, is de teleurstelling al snel groot.

De voordelen van dagelijks wegen

Daarom is het advies van Lot Beukers ook om je dagelijks te wegen. Zo herken je veel beter hoe je lichaam reageert op bepaalde activiteiten, voedingsmiddelen en patronen in je dagelijkse leven. Je zal dat je gewicht continu fluctueert en dat dit niet slecht is. Doordat je hier dagelijks mee werkt, ben je er niet meer van onder indruk en zie je dat het een patroon is. Dat maakt dagelijks leven veel effectiever dan een keer per week op de weegschaal staan en je dan uit het veld laten slaan door de cijfers.

Als je wil afvallen, is het natuurlijk wel van belang dat je over een langere periode een dalende lijn ziet. Maar deze duikt niet direct naar beneden, daar zitten hobbels en bobbels in. Dat is helemaal niet erg want dit hoort bij het menselijk lichaam. Het is aan jou om deze cijfers in de juiste context te plaatsen en ervan te leren.

Deze tips kan je alvast in je zak steken, maar wil je een gezonder leven serieus aanpakken? Volg dan de kneiterwaardevolle masterclass van Lot Beukers waarin ze uitlegt hoe jij een goede relatie krijgt met jouw weegschaal. Voor dagelijkse inspiratie volg je Lot Beukers op Instagram.

*deze pagina bevat affiliate links. Dit kost jou niets, maar wij krijgen er een paar cent per klik voor.

meer blogs