Hormonen & Cyclus

Wat is PCOS en kan je afvallen als je deze aandoening hebt?

Veel vrouwen hebben te maken met PCOS en lopen vaak tegen hetzelfde probleem aan: het lukt ze niet (meer) om gewicht te verliezen. Sterker nog, ze komen door de aandoening juist aan. Wat is PCOS precies en welk effect heeft deze aandoening op gewichtsverlies? In deze blog leggen we je uit hoe het precies zit en waar jij rekening mee moet houden.

Wat betekent PCOS?

PCOS staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Het is, helaas, een veelvoorkomende hormonale aandoening die vrouwen van alle leeftijden treft. Deze complexe aandoening kent veel verschillende symptomen en negatieve effecten, waardoor veel vrouwen het weer op een andere manier ervaren. Het zorgt er ook voor dat het soms pas laat (te laat) wordt gediagnosticeerd. Vaak wordt het effect van PCOS op het gewicht, en dan vooral gewichtstoename, als een van meest vervelende dingen gezien en dat kunnen wij ons goed voorstellen. Helemaal als je wel het idee hebt dat je goed op je voeding let en een negatieve energiebalans aanhoudt.

Wat is PCOS?

PCOS is een (endocriene) aandoening die het hormonale evenwicht van een vrouw verstoort. Het meest opvallende kenmerk van PCOS is de aanwezigheid van cysten op de eierstokken. Deze ontstaan doordat de eiblaasjes niet goed rijpen en doorgroeien tijdens de eisprong. De cysten zorgen voor veel verschillende en vervelende symptomen, waaronder:

  • Menstruatiestoornissen: Vrouwen met PCOS ervaren vaak onregelmatige menstruatiecycli, met langere of onvoorspelbare tussenpozen tussen menstruaties.
  • Overmatige haargroei: Hirsutisme, een symptoom van PCOS, manifesteert zich door overmatige haargroei op plaatsen zoals het gezicht, de borst en de rug.
  • Acne en een vette huid: PCOS kan de talgproductie verhogen, wat kan leiden tot acne en een vette huid.
  • Onvruchtbaarheid: Vanwege de onregelmatige eisprong hebben veel vrouwen met PCOS moeite met zwanger worden.
  • Gewichtstoename: Hoewel niet alle vrouwen met PCOS overgewicht hebben, ervaren velen gewichtstoename, wat vaak wordt geassocieerd met deze aandoening.

Alhoewel dit de meest voorkomende klachten zijn, is het bekend dat veel vrouwen ook nog andere vervelende effecten ervaren van PCOS. Deze komen echter minder vaak voor waardoor zo ook minder aandacht krijgen, maar dat betekent niet dat ze voor jou minder vervelend zijn.

Wat is het verband tussen PCOS en dikker worden?

Ongeveer de helft van de vrouwen met PCOS kampt met overgewicht of (morbide) obesitas. Maar daarnaast is gewichtstoename dus ook een van de klachten die het vaakst voorkomt. Alhoewel de wetenschap nog niet onomstotelijk heeft aangetoond dat er een daadwerkelijk verband is, zijn er wel vermoedens dat gewichtstoename door verschillende oorzaken ontstaat.

Zo is een belangrijk aspect van PCOS insulineresistentie. Je lichaamscellen geven minder goed antwoord op de insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Hierdoor krijg je verhoogde insulinespiegels wat de opslag van vet weer bevorderd. Jij slaat dus sneller vet op en dat zorgt voor een gewichtstoename.

Ook kan PCOS zorgen voor een verstoorde eetlust. Je krijgt vaker en langer een hongerprikkel, waardoor je geneigd bent te over-eten en dus teveel energie binnenkrijgt. Als je meer energie eet of drinkt dan dat je verbrandt, word je dikker.

Een derde reden waarom vrouwen met PCOS vaak gewichtstoename ervaren, is omdat hun hormonen uit balans zijn. Zo kan er sprake zijn van een toename van het mannelijke hormoon testosteron. Een negatief effect hiervan kan zijn dat je vooral rond de buikstreek dikker wordt.

Ook de psychologische effecten van PCOS kunnen bijdragen aan hogere getallen zien op de weegschaal. Het kan heel stressvol en zwaar zijn om met deze nare aandoening om te gaan. Denk alleen al aan het moeten dealen met onvruchtbaarheid en al het verdriet dat daarbij komt kijken. Uit onderzoek is gebleken dat deze emoties vaak opgevangen worden met eetbuien. Niet de meest gezonde optie uiteraard, maar wel verklaarbaar.

Het laatste verband tussen PCOS en gewichtstoename is het gebrek aan activiteit. Vrouwen die PCOS hebben, kunnen vermoeidheid en lichamelijke klachten ervaren, waardoor het lastiger kan zijn om te sporten, een rondje te wandelen of andere activiteiten uit te voeren. Minder bewegen en dus ook minder energie verbruiken, kan ervoor zorgen dat je langzaam aankomt en dus dikker wordt.

Is er dan helemaal niets te doen aan gewichtstoename door PCOS?

Uiteraard wel! Lot Beukers zou Lot beukers niet zijn als ze daar geen tips voor had. Ondanks dat wij ons ervan bewust zijn dat de uitdaging heel groot is voor vrouwen met PCOS, geloven wij dat alle kleine beetjes helpen en dat er stappen zijn die je kan zetten om je gewicht onder controle te houden. Door te werken aan je algemene gezondheid, voel je je beter en kan je ook beter omgaan met de klachten die bij PCOS horen. Daarnaast is gebleken dat vrouwen met een BMI boven de 25 baat hebben bij gewichtsverlies. Door een gezondere levensstijl en een lager gewicht, blijft ook de insulinespiegel stabiel, wat weer direct een positief effect heeft op PCOS.

Helaas is PCOS nog niet te genezen, maar een gezonde lifestyle draagt dus wel degelijk bij aan het verminderen van de klachten. Kies dus voor evenwichtige maaltijden waarbij je let op een goede balans tussen alle macro's. Een uitstapje naar iets dat je echt lekker vindt, mag altijd. Zorg er alleen wel voor dat je altijd een negatieve of neutrale energiebalans behoudt en geen positieve. Dat laatste zorgt er namelijk voor dat je juist aankomt.

Ook bewegen draagt bij aan je fitter voelen als je PCOS hebt. Het hoeft niet direct een marathon te zijn of een Crossfit-sessie. Iedere extra stap die je zet, is al mooi meegenomen. En denk hierbij ook aan het NEAT-principe, waarbij het draait om activiteiten die niets met sporten te maken hebben.

Daarnaast willen we ook de geestelijke effecten en het daarbijbehorende emotie-eten niet onbesproken laten. Alhoewel wij er ons bewust van zijn dat bij PCOS veel verdriet komt kijken, zijn wij ervan overtuigd dat vreetbuien deze gevoelens niet op gaan lossen. Sterker nog, de kans is groot dat dit het verdriet juist doet toenemen. Door leiderschap te tonen en met je mindset aan de slag te gaan, kan je grip krijgen op jouw gewichtstoename.

Wil jij weten hoe Lot Beukers andere vrouwen helpt bij het krijgen en behouden van hun streefgewicht, zelfs wanneer je hierin beperkt wordt door een aandoening? Vraagt dan gratis de Beukers Brochure aan.

meer blogs