Hormonen & Cyclus

4 redenen waarom jij aankomt als je ongesteld bent (en 5 tips om dat te voorkomen)

Iedere maand hetzelfde liedje: je bent ongesteld geworden en dat merk je direct aan de weegschaal. Er staan weer een aantal grammetjes (of zeg maar gerust: kilo's) extra op. De ene keer gaan ze er na je menstruatie weer vanaf, maar het komt ook voor dat ze blijven plakken. Het gevolg is dat je in de loop van de jaren in gewicht toegenomen bent. Hoe komt het nou dat je iedere keer weer aankomt als je ongesteld bent? En belangrijker: hoe voorkom je deze gewichtstoename? In deze blog leggen we het je uit.

Het is goed om te weten dat veel vrouwen merken dat ze aankomen in gewicht vlak voor en tijdens hun menstruatie. Dit fenomeen wordt vaak toegeschreven aan het gevoel van opgeblazenheid en gewichtstoename, maar wat is de werkelijke reden achter deze veranderingen in het lichaam? Daar zijn vier verschillende onderzaken voor te vinden.

Hierdoor kom jij aan tijdens je menstruatie

1. Je houdt vocht vast

Een van de belangrijkste redenen voor gewichtstoename tijdens de menstruatie is het vasthouden van vocht, ook wel bekend als menstruatiebloat. Hormonale schommelingen, met name een stijging van het hormoon progesteron, kunnen ervoor zorgen dat het lichaam meer vocht vasthoudt dan normaal. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel en een toename van het aantal kilo's op de weegschaal. Het fijne aan deze reden is dat het meestal maar even duurt en dat je het dus na je menstruatie weer kwijt bent.

2. Je hebt meer trekt tijdens je menstruatie

Sommige vrouwen merken ook dat zij veel meer trek hebben vlak voor en tijdens hun menstruatie. Geef je daar aantoe, dan kan dit leiden tot het eten van meer calorieën. En het bekende gevolg daarvan is natuurlijk gewichtstoename. Daar komt namelijk de negatieve energiebalans weer om de hoek kijken: eet je meer dan dat je verbrandt, dan kom je aan. Hormonale veranderingen, zoals een daling van oestrogeen en serotonine, kunnen verantwoordelijk zijn voor deze toegenomen trek in voedsel, vooral naar koolhydraatrijke en suikerhoudende voedingsmiddelen. Het is daarbij heel belangrijk dat je je realiseert dat je deze calorieën niet nodig hebt. Je hongergevoel is te verklaren, maar daaraan toegeven is echt je eigen keuze.

3. Hormonale Schommelingen

Hormonen spelen een cruciale rol in het menstruatiecyclus. De pieken en dalen in hormoonspiegels kunnen invloed hebben op je stofwisseling en hoe je lichaam vet opslaat. Sommige vrouwen kunnen merken dat ze tijdens hun menstruatie minder calorieën verbranden dan normaal, wat bijdraagt aan gewichtstoename. Hierdoor kan je dus ook aankomen op het moment dat je, volgens de normale weken, wel die negatieve energiebalans denkt te handhaven.

4. Pijn, pijn en nog meer pijn

Alhoewel het vaak genormaliseerd en gebaggetaliseerd wordt, zijn de pijnklachten die vrouwen ervaren, niet mals. Soms zijn de klachten zelfs zo erg dat normaal functioneren er amper in zit, laat staan sporten. We willen benadrukken dat deze klachten niet normaal zijn en dat het goed is om hiernaar te laten kijken (als je dit nog niet gedaan hebt). Stel dat menstruatie bij jou leidt tot verminderde activiteit, dan kan dit ook bijdragen aan gewichtstoename. Je verbrandt immers minder dan dat je doet in de andere weken van je cyclus.

En hoe zit het met emotie-eten tijdens je menstruatie?

Uiteraard is ook het emotie-eten een grote oorzaak voor het zwaarder worden tijdens je menstruatie. Wanneer jij eten gebruikt om beter om te kunnen gaan met de lichamelijke en emotionele ongemakken (hallo huilbuien, woeste razernijen en depressieve gevoelens), krijg je bijna automatisch meer energie binnen dan dat je gebruikt. Echter, je hebt nog steeds zelf de controle over het wel of niet eten van die reep chocolade. Als je hierdoor aankomt tijdens je menstruatie, is dat niet per se door je cyclus, maar simpelweg door het feit dat jij te veel eet.

5 tips om te voorkomen dat je aankomt tijdens je menstruatie

Gewichtstoename is dus een veelvoorkomend probleem tijdens je menstruatie, maar er zijn ook veel verschillende manieren om dit te voorkomen. Wij zetten 5 tips voor je op een rij.

  1. Gezond eten: Probeer je eetpatroon in de gaten te houden en gezonde keuzes te maken, zelfs als je meer trek hebt. Kies voor voedzame voedingsmiddelen in plaats van suikerhoudende snacks. Vind je het lastig om daar vanaf te blijven tijdens je menstruatie? Haal het dan niet in huis. Zo voorkom je dat je in de verleiding komt.
  2. Voldoende water drinken: Als je genoeg water, of bijvoorbeeld groene thee, drinkt, helpt dat bij het afvoeren van het gewicht dat je vasthoudt. Goed blijven drinken dus.
  3. Blijf actief: Lukt het je om te blijven bewegen? Probeer dan lekker aan de gang te gaan. Zelfs lichte lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van vochtretentie en het verbeteren van je humeur.
  4. Calculeer extra energie in: Continu de strijd aan moeten gaan met een onweerstaanbare drang naar eten is verschrikkelijk, dus probeer deze prikkels zoveel mogelijk te beperken. Werkt een reep chocolade goed voor jou? Houd er dan rekening mee wat betreft je andere keuzes en calculeer hem in. Zo voorkom je dat je veel te veel energie binnenkrijgt en in gewicht aankomt.
  5. Zorg goed voor jezelf: Je krijgt veel te verduren tijdens je menstruatie dus het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Niet alleen wat betreft voeding en bewegen, maar ook op het gebied van mindset. Slaap voldoende, sta stil bij hoe je jezelf voelt en wat je op dat moment nodig hebt en geef jezelf wat extra liefde.

Wil jij weten hoe je, ook tijdens je menstruatie, een gezond gewicht kan bereiken en behouden? Vraag dan de gratis Beukers Brochure aan. Daarin legt Lot Beukers je stap voor stap uit hoe je dit zelf voor elkaar krijgt.

meer blogs