Inspiratie

Wat is een negatieve energiebalans?

Om gewicht te verliezen heb je een negatieve energiebalans nodig. Het klinkt heel logisch, maar wat is het eigenlijk? En hoe krijg je dat voor elkaar? In deze blog vertellen we je wat een negatieve energiebalans precies is, hoe je dat bereikt en wat je allemaal kan doen om het vol te houden.

Wat is een negatieve energiebalans?

Een negatieve energiebalans betekent dat je meer energie verbruikt dan dat je binnenkrijgt. Het komt er dus op neer dat je minder eet of drinkt dan dat jouw lichaam dagelijks nodig heeft. Om gewicht te verliezen heb je een negatieve energiebalans nodig. Dit zorgt er namelijk voor dat jouw lichaam de benodigde energie niet alleen uit de voeding haalt, maar ook uit de reserves die jij hebt.

Het is niet zo dat hoe negatiever jouw balans is, hoe beter het resultaat. Je moet altijd rekening houden met gezonde aantallen. Als jij te weinig binnen krijgt, geef je jouw lichaam niet de mogelijkheid om normaal te functioneren en dat heeft natuurlijk een averechts effect op jouw gezondheid.

Het berekenen van jouw negatieve energiebalans

Om te weten wat voor jou het beste werkt, is het belangrijk dat je jouw doel helder hebt. Wil je afvallen, stabiel blijven of juist op een gezonde manier aankomen (dan is je energiebalans juist positief). Ook moet je weten aan welke macro's jij je moet houden om die negatieve energiebalans te bereiken. Daar hebben wij een handige rekentool voor ontwikkeld. Je vult je persoonlijke kenmerken in, benoemt je doel en geeft vervolgens door hoe je dagelijkse activiteiten eruitzien. Daar maken wij een berekening mee en vervolgens delen we het resultaat van jouw negatieve energiebalans. Op basis van deze cijfers kan jij aan de slag met het behalen van je goal.

Hoe bereik je het beste resultaat?

Een negatieve energiebalans is het meest succesvol als het voor jou makkelijk vol te houden is. Wanneer jij jezelf enorme restricties oplegt en bij alles denkt 'dat mag ik niet', dan kom je al heel snel in een neerwaartse spiraal terecht. En juist het hebben van een sterke mindset zorgt ervoor dat jij jouw doelen gegarandeerd gaat behalen. De eerste stap naar succesvol gewichtsverlies is positiviteit. Zorg er dus voor dat je een rotsvast vertrouwen in je eigen capaciteiten hebt en dat je een plan opstelt waar jij je goed bij voelt.

Wil jij nog veel meer te weten komen over een negatieve energiebalans en dagelijks geïnspireerd worden om voor een gezond en vrij leven te kiezen? Volg dan Lot Beukers op Instagram of download haar gratis e-book: de Beukers Brochure!

meer blogs