Inspiratie

Afvallen tijdens vakantie: 5 praktische tips

Met de zomer voor de deur vraagt iedereen die op zijn of haar eten let dit af: hoe kan je ook tijdens je vakantie op je voeding letten? In het dagelijks leven heb je jouw eetpatroon onder controle en weet je goed met verleidelijke situaties om te gaan. Maar na het inpakken van de koffers en net gearriveerd op de bestemming, slaat de twijfel toe. Het all-inclusive buffet lonkt of de barbecue op de camping ruikt heerlijk. Ook ben je wat sneller geneigd om een wijntje te pakken in plaats van een glas water. Geloof ons: je bent niet de enige die afvallen tijdens de vakantie een enorme uitdaging vindt. Een uitdaging, dus. Het is namelijk niet onmogelijk. Met deze 5 tips leggen we je uit hoe je het beste om kan gaan met gezond eten in de zomer.

Afvallen tijdens de vakantie

Het is niet gek dat je tijdens de vakantie stress ervaart over de keuzes die je in je eetpatroon moet maken. Thuis heb je het fruit in de fruitschaal, groenten in de koelkast en de dagelijkse wandelingen binnen handbereik. Eenmaal in de caravan, bungalow of het hotel valt dat allemaal weg en moet je leren omgaan met de verleidingen die je op de zomerse locatie tegenkomt.

Het is echter wel belangrijk om dit niet je vakantie te laten overheersen. Je bent op reis om op te laden, bij te komen van de drukte van alledag. Als je vervolgens uitgeput terugkomt omdat je de hele tijd (in je hoofd) het gevecht aanging met de gedachten dat je moest afvallen tijdens vakantie, ben je het doel wel redelijk voorbijgeschoten. De tips die we met je delen zijn erop gericht om dat te voorkomen. Onthoud ze goed, schrijf ze op een briefje en stop ze in je koffer. Want goed op je voeding letten en genieten van je vakantie gaan prima samen.

5 praktische tips om goed op je voeding te letten op vakantie

1. Hanteer de 80/20 regel

Ook op vakantie kan je de 80/20 regel prima volhouden. Zo geef je jezelf de ruimte om te genieten van alle lekkere dingen die het vakantieland je te bieden heeft, maar wel met mate. Meer over deze regel vind je in het uitgebreide artikel wat wij over het 80/20-principe hebben geschreven.

2. Stop met het labelen van producten als goed of slecht

Wij zijn fel tegen begrippen als 'slechte voeding' of 'cheaten'. Dat zorgt voor een negatieve associatie met een specifiek gerecht of product terwijl het nooit dat ene ding is wat ervoor zorgt dat je aankomt. Het gaat altijd om je totale voedingspatroon. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je jezelf schuldig voelt als je iets hebt gegeten wat volgens jou op de zwarte lijst staat. Laat dat lekker los, geniet van de dingen waar je bewust voor kiest en maak daarna weer een gezonde keuze.

3. Eet bij iedere maaltijd fruit, groenten en eiwitten

Tijdens de vakantie afvallen wordt lastiger omdat we vaak vervallen in vullen in plaats van voeden. Door veel producten te eten die je nauwelijks een vol gevoel geven, verval je bijna automatisch in een patroon van teveel eten. Begin daarom iedere maaltijd met groenten of fruit en eiwitten. Denk hierbij niet alleen aan ei, maar ook aan (magere) kwark of bijvoorbeeld peulvruchten. Zo krijg je alle goede voedingsstoffen binnen, heb je sneller een verzadigd gevoel en voorkom je overeten.

4. Plan je minder gezonde keuzes in

Word jij dolgelukkig van een croissantje bij het ontbijt? Dan kan je van tevoren bedenken dat je deze gaat eten en kan je de rest van de dag jouw voeding daarop aanpassen. Een lekker ijsje na het eten? Idem. Door vooraf de minder gezonde keuzes in te plannen, weet je precies wanneer je wat gaat eten en kan je vol zelfvertrouwen nee zeggen tegen die ene verleiding. Je weet immers dat er aan het einde van de dag iets lekkers op je wacht.

5. Vergeet niet dat de vakantie geen vrijbrief is

Ook tijdens de vakantie is het belangrijk om leiderschap te nemen en te onthouden dat alleen jij verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt. De vakantie is geen vrijbrief om alles te kunnen eten wat je op je pad tegenkomt. Je weet immers zelf hoe zuur je je voelt als je na de vakantie weer op de weegschaal staat en de resultaten van deze vrijbrief ziet. Houd je aan je eigen eetpatroon, kweek die ruggengraat en maak keuzes waar jij blij van wordt.

Een bonustip die we je nog graag mee willen geven, is dat je niet moet streven naar perfectie. Dat is namelijk vragen om falen en echt een killer van jouw geluk tijdens je welverdiende reis. Als je van jezelf geen fouten mag maken, krijg je een hele zware tijd. Laat dat dus vooral lekker los en maak plezier.

Wil je meer tips over afvallen tijdens de vakantie, gezond eten en een gelanceerd voedingspatroon? Volg Lot Beukers op Instagram of koop de Bijbel van Beukers in onze webshop!

meer blogs