Inspiratie

De kracht van mindset: hoe leiderschap tonen bijdraagt aan gewichtsverlies

Gewichtsverlies is iets wat door veel mensen wordt geambieerd, maar lang niet altijd lukt. Vaak wordt er gezegd dat er 'gewoon' sprake is van een langzame stofwisseling, zware botten of dat het in de familie zit. In slechts een paar gevallen is er ook echt sprake van een medische oorzaak waardoor gewichtsverlies uitblijft. Over het algemeen ligt het mislukken van jouw afvalpoging gewoon aan jezelf. Hard, maar waar. De manier waarop je denkt over afvallen en jezelf, beïnvloedt direct jouw succes op dit gebied. Dit is waar de kracht van mindset in beeld komt, en het tonen van leiderschap over je eigen gedachten kan een cruciale rol spelen in het bereiken jouw streefgewicht.

Mindset heeft gigantisch veel invloed op jouw afvalsucces

Onze mindset verwijst naar de verzameling overtuigingen, houdingen en gedachten die onze acties en beslissingen sturen. Als het gaat om gewichtsverlies, kan een positieve en proactieve mindset het verschil maken tussen succes en teleurstelling. Een 'groei'-mindset, waarin je gelooft dat verandering mogelijk is en dat inspanning tot vooruitgang leidt, is van onschatbare waarde.

Denk je de hele tijd alleen maar aan dat je het zo zwaar hebt, je het 'lekkere eten' mist, het ongezellig is dat je niet met je vriendinnen mee kan doen of dat een tv-avondje niet compleet is zonder zak chips, dan zit je jezelf enorm in de weg. En dan hebben we de grootste demotivator nog niet eens genoemd, namelijk: het zal deze keer ook wel weer mislukken.

Als je zo denkt, kunnen we je nu alvast garanderen dat het je inderdaad niet gaat lukken. In dat geval is het echt tijd om leiderschap te gaan tonen.

Wat is leiderschap en hoe zorgt het voor gewichtsverlies?

Leiderschap gaat niet alleen over het beïnvloeden van anderen; het gaat ook over het beheersen van je eigen acties en gedachten. Als je leiderschap toont in je gewichtsverliesreis, neem je de verantwoordelijkheid voor je keuzes en acties. Dus niet: ik heb een taartje genomen omdat die ander maar bleef aandringen. Hiermee leg je de verantwoordelijkheid buiten jezelf. Jij hebt dat taartje in je mond gestopt en dat is oké, maar accepteer dan ook de consequenties.

Leiderschap begint met het nemen van de regie over je mindset. Hier zijn enkele manieren waarop je leiderschap kunt tonen om je mindset te beïnvloeden en jouw afvalreis succesvol te maken.

1. Zelfbewustzijn: Neem de tijd om je eigen gedachten en overtuigingen te onderzoeken. Identificeer eventuele negatieve of beperkende overtuigingen die je vooruitgang kunnen tegenhouden. Vraag jezelf af waarom je deze overtuigingen hebt en hoe je ze kunt omkeren naar positievere denkpatronen. Is een eerdere afvalpoging onsuccesvol gebleken? Dat betekent niet dat het nu ook weer zo gaat. Simpelweg alleen al om het feit dat je nu deze schop onder je kont van ons hebt gehad.

2. Positieve Affirmaties: Gebruik positieve affirmaties om je mindset te versterken. Herhaal regelmatig positieve uitspraken zoals "Ik ben in staat om mijn streefgewicht te bereiken" en "Ik maak gezonde keuzes die mijn welzijn bevorderen." Deze affirmaties versterken je zelfvertrouwen en optimisme. Daarnaast ben je op een positieve manier bezig met het creëren van nieuwe gewoontes. In plaats van 'ik mag dit niet' zeg je 'ik kies voor een gezond leven'.

3. Doelgerichtheid: Stel duidelijke en haalbare doelen voor jezelf. Leiders tonen richting en vastberadenheid in hun acties. Verdeel je gewichtsverliesdoel in kleinere mijlpalen, zodat je onderweg successen kunt vieren en gemotiveerd blijft.

4. Doorzettingsvermogen: Leiders geven niet op bij de eerste tegenslag. Wees bereid om obstakels te overwinnen en tegenslagen te zien als leermomenten. Met de juiste mindset kun je elke uitdaging als een kans zien om sterker te worden. Het vergroten van je kennis helpt bij het omgaan met die tegenslagen. Zo adviseren wij je om iedere dag op de weegschaal te staan. Deze kennis zorgt er namelijk voor dat je niet bij de pakken neer gaat zitten op het moment dat je aankomt of het gewichtsverlies stagneert.

5. Zelfliefde: Net zoals leiders mededogen tonen voor hun teamleden, moet je ook zelfliefde hebben tijdens je afvalreis. Wees niet te streng voor jezelf bij misstappen, maar leer ervan en ga verder met vernieuwde vastberadenheid. Verwar dit niet met zelfmedelijden, zoals een zak chips opentrekken omdat je niet lekker in je vel zit. Daar zijn wij erg streng in, want dat zijn zulke onnodige calorieën.

Helpt een goede mindset je bij het afvallen?

De relatie tussen mindset en gewichtsverlies is zeer hecht, dat hebben we inmiddels wel duidelijk gemaakt. Een positieve en veerkrachtige mindset vergroot je vermogen om gezonde keuzes te maken en vol te houden, zelfs als het moeilijk wordt. Leiderschap tonen in je gedachten en acties maakt het mogelijk om je afvalreis te navigeren met vastberadenheid en zelfvertrouwen.

Zoals Lot vaak zegt: "we vinden onszelf vaak een speciaal sneeuwvlokje en zoeken daar een excuus in om ons falen te verantwoorden. Maar slechts een heel klein gedeelte van alle mensen is daadwerkelijk niet in staat om gewicht te verliezen. En de kans dat jij daarbij hoort, is heel klein".

Terwijl je werkt aan het tonen van leiderschap in je gewichtsverliesreis, moet je ook onthouden dat het proces niet perfect hoeft te zijn. Het gaat erom dat je bewust kiest om je mindset te sturen en de controle te nemen over je eigen gedachten. Met een positieve mindset en het leiderschap om je acties te sturen, kun je je gewichtsverliesdoelen bereiken en een gezonder, gelukkiger leven leiden.

Wil jij nog meer tips over het bereiken van je streefgewicht en hoe je dit kunt behouden? Download dan gratis de Beukers Brochure of volg Lot Beukers op Instagram.

meer blogs