Inspiratie

Etiketten leren lezen - hoe doe je dat?

Een gezond en fit leven begint bij het maken van de juiste keuzes. Maar krijg dat maar eens voor elkaar in een drukke supermarkt vol vrolijk gekleurde voedingsmiddelen en misleidende gezondheidsclaims. Daarom vinden we het bij de Beukers Familie ook zo belangrijk dat je etiketten leert lezen. Hoe beter jij begrijpt wat er op de verpakking staat, hoe beter je in staat bent om de gezonde voedingsmiddelen eruit te pakken. In dit artikel delen we het etiketten lezen stappenplan met je, zodat je direct aan de slag kunt!

Het belang van etiketten lezen

Er zijn ontbijtgranen met meer dan 30 gram suiker per 100 gram granen die beweren dat ze gezond zijn. En de frisdranken die trots rondzwaaien met de 0-calorieën-claim zien we ook dagelijks voorbij komen. Maar betekent het dat dit verstandige keuzes zijn? Op basis van de etiketten die we lezen, kunnen we stellen dat dit niet het geval is. Ook al is de informatie klein, juist de ingrediëntenlijst en voedingswaardentabel zijn ontzettend waardevol in het beoordelen van hoe gezond een product is.

Etiketten leren lezen - het stappenplan

Wij weten als geen ander dat het niet makkelijk is om etiketten te lezen, maar we beloven je dat het vanzelf makkelijker wordt. Helemaal als je dit stappenplan volgt.

Stap 1: Check het portiegrootte

De eerste stap in het lezen van voedingsetiketten is het begrijpen van de portiegrootte. Veel verpakkingen tonen de voedingswaarden per portie, dus zorg ervoor dat je weet hoeveel porties er in de verpakking zitten. Vaak zijn de porties ook nog eens dusdanig klein dat je automatisch veel meer eet dan je vooraf had verwacht.

Stap 2: Onderzoek de macro's

Calorieën zijn belangrijk, maar kijk verder dan het totale aantauiker bevat bijvoorbeeld veel minder calorieën dan vet, maar dat maakt een product niet automatisch gezonder. Kijk dus niet alleen naar het ene getalletje, maar juist naar het hele plaatje.

Stap 3: Suiker heeft heel veel bijnamen

Met alleen de term suiker nemen ze geen genoegen op een etiket. Dan is het dus echt goed lezen geblazen op ze allemaal te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan: glucose, fructose, sacharose, en dat is nog niet eens alles! Let goed op deze termen, omdat te veel toegevoegde suikers kunnen bijdragen aan gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.

Stap 4: Ontmasker het zout

Aan heel veel bewerkte producten wordt zout toegevoegd. Het meest bekende zijn de pakjes en zakjes, maar als je eenmaal de etiketten leest, ga je het nog veel vaker tegenkomen. Te veel zout kan leiden tot hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen. Daarnaast houd je er ook nog eens veel vocht door vast.

Stap 5: Vezels op het etiket? Top!

Van vezelrijke voedingmiddelen worden we dan natuurlijk wel weer heel erg blij. Zij dragen bij aan een gezonde spijsvertering en een verzadigd gevoel. Volle granen en volkoren varianten van bijvoorbeeld pasta zijn veel beter voor je en daar moet je ook altijd de voorkeur aan geven. Laat je niet afleiden door termen als meergranen of spelt, want deze producten zijn niet zo gezond als hun volkoren concurrent.

Stap 6: Ontdek de vetten

Niet alle vetten zijn slecht, maar verzadigde en transvetten moeten worden vermeden. Deze kunnen het cholesterolgehalte verhogen en het risico op hartziekten vergroten. Transvetten vind je in bijvoorbeeld snoep, gefrituurd eten, koek en chips.

Stap 7: Zo lees je de Ingrediëntenlijst

De ingrediëntenlijst op voedingsetiketten geeft aan wat er in het product zit, van hoog naar laag volume. Als suiker, zout of ongezonde vetten bovenaan de lijst staan, dan weet je dat daar het meeste van in zit. In dat geval kan je dus beter voor een gezonder alternatief kiezen.

Stap 8: Fabrikanten kennen gemene trucjes

Zij zijn er immers op uit om zoveel mogelijk te verkopen. En dat doe je nou eenmaal het beste als je de slechte dingen verbloemt en de gezonde dingen uitlicht. Daarom gebruiken ze verschillende namen voor suikers en vetten. Fructosestroop, glucose-fructosesiroop en palmolie zijn voorbeelden. Wees op je hoede voor deze vermomde boosdoeners, want ook al hebben ze een andere naam, ze zijn nog steeds niet goed.

Stap 9: Vers voedsel heeft de voorkeur

Vers voedsel heeft meestal geen etiket en dat betekent dat het bestaat uit het ingrediënt dat je in je handen hebt. Hoe onbewerkte en natuurlijker je eet, hoe meer gezonde voedingsmiddelen je binnen krijgt. Zorg er dus voor dat je altijd de voorkeur geeft aan vers en dat aanvult met producten die wel een ingredientenlijst hebben.

Wil jij leren hoe jij, helemaal zelf, een gezond leven krijgt en behoudt? Vraag dan de gratis Beukers Brochure aan!

meer blogs