Hormonen & Cyclus

Heb je meer eten nodig als je ongesteld bent?

Tijdens je cyclus ga je door verschillende fases heen. Iedere fase heeft weer andere kenmerken en brengt weer andere behoeften met zich mee. Tijdens de menstruatie hebben sommige vrouwen vaker trek. Heb je meer eten nodig als je ongesteld bent? Een vraag die ons veel wordt gesteld, maar waar we geen eenduidig antwoord op hebben. Dit omdat de behoeften van het lichaam tijdens de menstruatie variëren van persoon tot persoon. Het is echter wel een heel interessant onderwerp om verder op in te gaan. 

Veranderingen tijdens je menstruatie

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat de menstruatiecyclus het hormonale evenwicht van het lichaam beïnvloedt. Als je ongesteld bent, stijgt het niveau van het hormoon prostaglandine, dat verantwoordelijk is voor de samentrekking van de baarmoeder en het afstoten van het baarmoederslijmvlies. Deze veranderingen kunnen leiden tot fysieke en emotionele symptomen zoals buikpijn, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Maar dus ook een verandering in behoeften wat betreft voeding.

Heb je meer eten nodig als je ongesteld bent?

Vanwege deze hormonale schommelingen kunnen sommige vrouwen merken dat ze meer trek hebben in eten tijdens hun menstruatie. Dit is iets wat vaker voorkomt en dat kan te wijten zijn aan een combinatie van factoren, waaronder hormonale veranderingen en het verlies van bloed. Vooral dat laatste kan je energieniveau verlagen en daardoor heb je, bewust of onbewust, de behoefte om dit aan te vullen.

Het is natuurlijk belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te eten wanneer je honger hebt. Het is echter ook essentieel om te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen in plaats van (te veel) te snacken.

Gebalanceerd dieet tijdens je menstruatie

Een gebalanceerd dieet is altijd belangrijk, maar vooral tijdens je menstruatie. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer, zoals rood vlees, donkergroene bladgroenten en bonen, kunnen helpen bij het compenseren van het ijzerverlies dat optreedt tijdens de menstruatie. Daarnaast kunnen voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte en gezonde vetten helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van stemmingswisselingen. Als je de trek opvangt met voedingsmiddelen die juist heel rijk zijn aan suiker, krijg je enorme pieken. Dit kan ervoor zorgen dat je je juist nog slechter voelt.

Het is ook belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens je ongesteldheid. Voldoende water drinken kan helpen bij het verminderen van het vervelende opgeblazen gevoel. Ook zou het helpen bij het verlichten van krampen. Tijdens de menstruatie kan het ook voorkomen dat je juist veel vocht vasthoudt. In dat geval raden wij je aan om cafeïnehoudende dranken en zoutrijk voedsel te laten staan. 

Niet iedere vrouw eet meer als ze ongesteld is

Hoewel sommige vrouwen inderdaad meer behoefte hebben aan eten tijdens hun menstruatie, geldt dit niet voor iedereen. Sommige vrouwen ervaren juist verminderde eetlust of spijsverteringsproblemen tijdens deze periode. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en te reageren op wat het nodig heeft.

Of je meer eten nodig hebt tijdens je menstruatie hangt af van je individuele behoeften en hoe je lichaam reageert op hormonale veranderingen. Het is normaal om een verhoogde eetlust te ervaren, maar het is cruciaal om te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen en jezelf niet te overeten. Luister naar je lichaam, hydrateer goed en zorg voor een uitgebalanceerd dieet om je menstruatie zo comfortabel mogelijk te maken.

Heb je moeite met het vinden van een gezonde leefstijl, of je nu ongesteld bent of niet? Download dan gratis de Beukers Brochure. Daarin leggen we uit hoe je jouw streefgewicht behaalt en vooral ook behoudt.

meer blogs