Inspiratie

Hoe kan je gezond eten tijdens de feestdagen? 6 tips

Gezond eten tijdens de feestdagen kan een hele uitdaging zijn. Neem alleen al het boodschappen doen. Je wordt continu blootgesteld aan allerlei lekkere chocolade kerstkransjes, heerlijke ovenschotels en de mooiste cocktails. Dit kan jouw feestelijke gevoel behoorlijke verpesten, helemaal als je jezelf heel vaak vertelt dat je het niet 'mag'. Maar weet je dat je het voor jezelf veel makkelijker kan maken? Het is zeker mogelijk om tijdens de feestdagen gezond te eten en te genieten. Wij delen 6 tips met je hoe je dat op een makkelijke manier voor elkaar krijgt.

Gezond eten tijdens de feestdagen - moet dat echt?

Gezond eten tijdens de feestdagen is absoluut niet iets wat moet. Wij zijn daar sowieso niet zo van, omdat het op die manier als een verplichting kan voelen. En wat gebeurt er als het je niet volledig lukt? Juist, dan ben je teleurgesteld in jezelf en krijg je een rotgevoel. Dat is helemaal niet nodig als je jezelf veel meer ruimte geeft om het gezonde eten te combineren met genieten.

En wil je tijdens de feestdagen helemaal nergens aan denken en gewoon lekker eten wat op je pad komt? Dan is dat ook helemaal prima.

5 tips om tijdens de feestdagen gezond te eten

Tip 1. Balans is het toverwoord

We beginnen maar direct met een open deur, want dan hebben we die gehad: balans. Dat is echt het toverwoord tijdens de feestdagen. Wissel een rijk ontbijt af met een lichte lunch. En weet je dat er nog een lekkere taart bij de koffie op de planning staat? Kies dan voor een gezond dessert of sla hem over.

Tip 2. Wandel een rondje extra tijdens de feestdagen

Beweging is altijd goed, omdat je dan jouw lichaam aan het werk zet. Ook haal je jezelf even weg uit de kerstgezelligheid met veel hapjes op tafel. Zo heb je niet het gevoel de verleiding te moeten weerstaan en kan je de gedachten aan eten parkeren. Daarnaast is een frisse neus halen op dagen dat we vaak alleen maar 'aan' staan altijd een goed idee.

Tip 3. Maak je eigen eten klaar

Als je zelf achter het fornuis staat, weet je precies wat je allemaal binnenkrijgt. Kies voor een ontzettend feestlijk, maar ook gezond gerecht of vervang slagroom voor bijvoorbeeld kwark. Wij hebben een aantal heerlijke diner-gerechten voor je ontwikkeld waar je uitgebreid van kan genieten en ook nog eens binnen je macro's blijft. Gegrandeerd dat jouw gasten enthousiast worden van dit lekkere (en gezonde) eten!

Tip 4. Een keer (te) veel eten betekent niet dat het is 'mislukt

Zodra we een 'misstap' hebben begaan, hebben we vaak de neiging om alle remmen maar los te laten. Baal jij onwijs van jezelf omdat je een veel te vol gevoel hebt en weet dat je voor jouw gezondheid dat laatste bord niet had moeten nemen? Shit happens en morgen weer een dag. Denk dan vooral aan hoe lekker het eten was en negeer dat klagende stemmetje dat zegt dat je iets fout hebt gedaan. Dat is absoluut niet het geval, morgen doe je het alleen beter.

Tip 5. Een goede voorbereiding is het halve werk

Gezond eten tijdens de feestdagen hoeft absoluut geen lastige zaak te zijn, als je je maar goed voorbereidt. Lot Beukers helpt je daar heel graag bij. Zij heeft een uitgebreid en interessant e-book ontwikkeld waarin ze jou leert hoe je kan genieten tijdens de feestdagen, maar niet al je gezonde gewoontes laat varen.

Tip 6. Kies een aantal momenten per dag voor ingrediënten die voeden en niet alleen vullen

Kerstbrood is heerlijk, maar na een uurtje heb je alweer trek. Dit komt door de suikers die erin zitten en voor een enorme piek in je suikerspiegel zorgen. Kies dus ook regelmatig voor ingrediënten die je voeden, zoals groenten en eiwitten. Hierdoor zit je langer vol, krijg je ook voldoende goede voedingsstoffen binnen en eet je niet alleen maar ongezond.

Heb jij er al meer vertrouwen in dat je een gezonde, maar vooral vrolijke decembermaand tegemoet gaat? Wij hopen van wel!

meer blogs