Inspiratie

Hoeveel eiwitten per dag moet je eten?

Vaak wordt gedacht dat je alleen eiwitten moet eten als je heel veel spieren wil kweken. De grote bodybuilders in de sportschool, dat soort mensen. Maar niets is minder waar. Eiwitten zijn essentiele macronutriënten die je dagelijks binnen moet krijgen. In deze blog beantwoorden we de vraag 'hoeveel eiwitten per dag moet je eten?' en leggen we je ook uit waarom het bijna nooit voorkomt dat je te veel eiwitten eet.

Hoeveel eiwitten per dag moet je eten?

De eiwitbehoefte varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van veel verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, gewicht, lengte, activiteitenniveau en gezondheidstoestand. Over het algemeen hebben mannen meer eiwitten nodig dan vrouwen, en atleten en mensen die regelmatig sporten hebben meer eiwitten nodig dan mensen die hier minder mee bezig zijn. Dat betekent niet dat jij, als gematigde sporter, geen eiwitten nodig hebt.

Volgens de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten voor volwassenen 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Dit betekent dat een persoon van 70 kilogram ongeveer 56 gram eiwitten per dag nodig heeft. Dit is echter een minimum. Als jij wel lekker in de weer bent met bewegen, dan heb je extra nodig.

Hoeveel eiwitten per dag eten als je aan het sporten bent

Mensen die regelmatig sporten, hebben meer eiwitten nodig om spieren op te bouwen en te herstellen na de training. Het wordt aanbevolen om tussen 1,2 en 2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht binnen te krijgen, afhankelijk van het type en de duur van de training. Een persoon van 70 kilogram die regelmatig traint, heeft bijvoorbeeld 84 tot 140 gram eiwitten per dag nodig.

Mensen die herstellen van een blessure of ziekte hebben ook meer eiwitten nodig om weefsels te herstellen en het immuunsysteem te ondersteunen. Het wordt aanbevolen om tussen 1,2 en 1,5 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht te consumeren.

Hoe zit het met eitwitten eten als je afvalt?

Als je wil afvallen, kan het eten van meer eiwitten je helpen om spiermassa te behouden terwijl je vet verliest. In dat geval wordt er geadviseerd om tussen 1,2 en 1,6 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht binnen te krijgen.

Kan je te veel eiwitten eten?

Is te veel eiwitten per dag eten mogelijk? In theorie wel. Hoewel eiwitten essentieel zijn voor ons lichaam, is het uiteraard ook belangrijk om de inname van andere voedingsstoffen in evenwicht te houden. Het eten van te veel eiwitten kan leiden tot een te hoge inname van vet en cholesterol en dat kan weer leiden tot hart- en vaatziekten. Het kan ook belastend zijn voor de nieren en heeft effect op de vochthuishouding van je lichaam. Maar zoals je ziet, heeft je lichaam veel eiwitten nodig en zit het niet in alle voedingsmiddelen die we eten. Om te veel eiwitten binnen te krijgen, moet je dus echt flink je best doen. De kans is vele malen groter dat je te weinig binnen krijgt dan te veel.

In deze producten vind je (veel) eiwitten

Vind jij het lastig veel eiwitten te eten? Sla deze lijst dan goed op en pak hem erbij als je boodschappen doet. Zo kan je bewust kiezen voor eiwitrijke producten:

 • Vlees
 • Vis
 • Kip
 • Eieren
 • Melk
 • Yoghurt
 • Kwark (en in sommige soorten nog meer dan normaal, maar check de claim op de verpakking altijd goed)
 • Kaas
 • Peulvruchten (zoals kidneybonen)
 • Noten
 • Zaden

In sommige producten zitten ook veel vetten. Wees je dus bewust van je keuze. Magere yoghurt en kwark bevatten veel minder calorieën dan de volvette variant, maar wel net zoveel eiwitten. Zij zijn dus de betere keuze. Als je graag verliest, maar ook je spieren wil behouden, raden we je aan onze informatieve blog over vetmassa verliezen, maar spiermassa behouden, te lezen.

Wil je dagelijks gemotiveerd worden om zo jouw gezonde levensstijl nog beter vol te kunnen houden? Volg dan Lot Beukers op Instagram!

meer blogs