Inspiratie

Is alleen maar gezond eten de sleutel tot succesvol afvallen?

Gezond eten is de basis om af te vallen, toch? Veel mensen denken dat ze alleen door gezond eten afvallen, maar dan wordt het leven een partijtje saai. Nooit meer een wijntje? Een patat/friet met mayo? Een koekje bij de koffie? Daar wordt niemand vrolijk van. En het is ook helemaal niet nodig om alleen gezond te eten als je wilt afvallen. In dit artikel leggen we je uit hoe je jouw streefgewicht kan bereiken en tegelijkertijd jouw favoriete lekkernij kan blijven eten.

De 80/20 regel tijdens het afvallen

Een belangrijk concept van veel succesvolle afvallers is de 80/20 regel. Dit principe houdt in dat je 80% van de tijd focust op gezonde, voedzame voeding en 20% van de tijd ruimte laat voor minder gezonde traktaties zoals pizza, patat en koek. Deze aanpak helpt om een dieet beter vol te houden, omdat je jezelf niet volledig hoeft te ontzeggen van de dingen die je lekker vindt. Het maakt het mentaal gemakkelijker om op lange termijn gezonde eetgewoonten te onderhouden, zonder dat je het gevoel hebt dat je iets mist.

Tips voor een gezond eetpatroon om af te vallen

Vind je het lastig om dit toe te passen? Dan helpen we je een handje. Voor de 80% gezonde voeding in jouw dieet kun je het volgende onthouden:

  • Kies voor volkorenproducten in plaats van geraffineerde koolhydraten
  • Eet voldoende groenten en fruit voor vitaminen, mineralen en vezels
  • Ga voor magere eiwitbronnen zoals kip, vis, peulvruchten en tofu
  • Beperk de inname van verzadigde vetten en kies voor gezonde vetten uit noten, zaden en olijfolie
  • Drink voldoende water en vermijd suikerhoudende dranken
  • Plan je maaltijden vooruit om impulsieve ongezonde keuzes te voorkomen

En die overige 20% kan je dus invullen naar wens. Denk bijvoorbeeld aan een schaaltje chips, een broodje rookworst of een stuk pizza. Daarbij zijn twee dingen onwijs belangrijk: dat je geniet en dat je binnen jouw caloriedoel blijft.

Duurzaam afvallen met de juiste mindset

Naast het volgen van een voor 80% gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging, is het ontwikkelen van de juiste mindset cruciaal voor blijvend succes. Zie het afvallen niet als een korte termijn oplossing, maar als een leefstijl verandering. Focus op het maken van duurzame, haalbare aanpassingen in plaats van drastische maatregelen die moeilijk vol te houden zijn. Een dieet met alleen maar gezonde voeding is haast niet vol te houden en geeft je direct het gevoel van falen als je een keer zwicht voor een minder gezonde keuze. Wees ook mild voor jezelf. Iedereen maakt weleens een uitglijder en dat is oké. Het belangrijkste is om niet op te geven en de draad weer op te pakken.

Start vandaag nog met gezond eten en val succesvol af

Gezond eten is de basis voor een succesvolle gewichtsvermindering. Door te kiezen voor voedzame, onbewerkte voedingsmiddelen, voldoende te bewegen en de juiste mindset te ontwikkelen, kun je op een duurzame manier afvallen. Het is niet altijd makkelijk, maar het is de moeite waard. Je zult je niet alleen beter voelen, maar ook meer energie hebben en je algehele gezondheid verbeteren.

In de masterclass “De 80/20 regeling: waarom alleen maar "gezond" eten niet gezond is” vertellen we je nog veel meer over wat gezonde voeding nou eigenlijk is en gaan we een stuk dieper in op de 80/20 regeling. Zodat jij uiteindelijk jouw voedingspatroon optimaliseert, eetrust creëert én op een duurzame manier jouw doel bereikt: afvallen!

meer blogs