Inspiratie

Vocht vasthouden: waarom gebeurt het en hoe kom je er vanaf?

Vocht vasthouden is een veelvoorkomend probleem wat meerdere oorzaken kan hebben. Het is ontzettend vervelend omdat het jou een opgeblazen gevoel kan geven, maar ook veel pijn kan veroorzaken. Daarnaast zorgt het vasthouden van veel vocht er natuurlijk voor dat je zwaarder bent. Superfrustrerend als je zo lekker met je gezonde levensstijl bezig bent en je toch de wijzer van de weegschaal de andere kant op ziet gaan!

In deze blog onderzoeken waarom vocht vasthouden gebeurt en wat je kan doen om er weer vanaf te komen.

Waarom houdt iemand vocht vast?

Er zijn verschillende redenen waarom vocht vastgehouden kan worden. Wij nemen de meest voorkomende redenen met je door.

  1. Te veel zout

Een van de meest voorkomende oorzaken van vocht vasthouden is te veel zout in de voeding. Te veel zout kan leiden tot een hoge bloeddruk en de nieren stimuleren om meer vocht vast te houden. Het volgen van een zoutloos of -arm dieet kan ervoor zorgen dat je minder vocht vasthoudt.

  1. Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap of menopauze kunnen leiden tot vocht vasthouden. Dit komt doordat hormonale veranderingen de balans van elektrolyten in het lichaam verstoren.

  1. Medicatiegebruik

Sommige medicijnen, zoals antidepressiva, bloeddrukverlagende middelen en steroïden, kunnen vochtretentie veroorzaken. Hoe vervelend en zuur dit ook is, bij het gebruik van medicijnen kan je er weinig aan doen om dit te veranderen.

  1. Lymfoedeem

Lymfoedeem is een aandoening waarbij het lymfestelsel niet goed functioneert, waardoor er vocht in de weefsels blijft zitten. Lymfoedeem is erg pijnlijk en kan op verschillende plaatsen in het lichaam optreden. Belangrijk is om bij vermoedens hiervan altijd een dokter te raadplegen en dit heel goed uit te laten zoeken.

  1. Hart- en nierproblemen

Hart- en nierproblemen kunnen leiden tot het vasthouden van vocht. Als het hart niet goed werkt, kan het bloed niet efficiënt circuleren, waardoor vocht zich ophoopt in de weefsels. Als de nieren niet goed functioneren, kan er te veel vocht in het lichaam blijven.

Vaak wordt gedacht dat alcohol er ook voor zorgt dat je vocht vasthoudt, maar het tegenovergestelde is juist waar! Alcohol heeft juist een vochtafdrijvende werking waardoor je veel naar de wc moet als je bijvoorbeeld bier of wijn drinkt. Overigens werkt dit niet als middel om in te zetten wanneer je veel vocht vasthoudt.

Wat kan je tegen vocht vasthouden doen?

Zoals hierboven omschreven zijn veel redenen voor het vasthouden van vocht en medisch en in dat geval is het altijd raadzaam om een dokter te bezoeken. Maar wanneer er geen medische oorzaak is, zijn er ook nog een aantal stappen die je zelf kunt doorlopen.

Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van je zoutinname. Dat je teveel zout eet hoeft niet altijd voort te komen uit zakken chips of veel zout over je eten strooien, maar kan ook veroorzaakt worden door het gebruik van pakjes en zakjes. Zo wordt aan kruidenmixen bijvoorbeeld veel zout toegevoegd waardoor je ongemerkt meer binnenkrijgt dan de bedoeling is. Dit geldt ook voor pakjes voor ovenschotels of mixen voor soep. Alles zelf vers maken, is nog steeds de beste optie. Geen inspiratie? Check dan de heerlijke recepten van Lot Beukers eens!

Wat ook helpt tegen vocht vasthouden is juist veel water drinken. Het klinkt een beetje tegenstrijdig, maar je lichaam kan ook vocht vasthouden op het moment dat zij denkt dat je te weinig drinkt. Door juist dan een paar glazen water achterover te slaan, zorg je ervoor dat het vastgehouden vocht wordt afgevoerd.

De laatste tip die we je willen meegeven is lekker veel bewegen. Door in beweging te komen, zet je jouw lichaam in werking en lopen alle processen beter. Daarnaast verbetert het de bloedcirculatie en activeer je de spieren. Dit draagt bij een betere vochthuishouding.

meer blogs