Hormonen & Cyclus

Voeding en PCOS: wat kan je beter niet eten?

Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is een veelvoorkomende hormonale aandoening met veel verschillende bijwerkingen. De meest bekende is wellicht het niet of lastiger zwanger kunnen worden, maar ook gewichtstoename en niet af kunnen vallen is iets waar veel vrouwen met PCOS tegenaan lopen. Wat echter niet bekend is, is dat naast medicatie en andere behandelingen ook voeding een cruciale rol speelt bij PCOS-symptomen. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen en eetgewoonten die vrouwen met PCOS beter kunnen vermijden om hun gezondheid te verbeteren. In deze blog zetten wij ze voor je op een rij.

Voeding en PCOS: wat is daarover bekend?

Wanneer je bij een reguliere arts komt, is de kans groot dat je met medicatie of een zorg-behandeling wordt geholpen. PCOS is niet te genezen, maar op deze manier kan je wel de klachten verminderen. Dat je met voeding ook veel kan doen, wordt vaak niet verteld. Dit is uiteraard lang niet altijd uit onwil. Het kan te maken hebben met het beleid of het ontbreken van deze kennis. Ook zijn veel doktoren terughoudend met het geven van voedingsadvies omdat daar niet altijd positief op wordt gereageerd. Dit vraagt vaak een grote verandering in een leefstijl en dat kan weerstand oproepen, helemaal als je de diagnose PCOS hebt gekregen.

Toch kan je met behulp van voeding ook zelf veel invloed uitoefenen op jouw klachten. Sowieso is het hebben van een fit en sterk lichaam een voordeel wanneer je de strijd met PCOS wil aangaan. Vooral het beheersen van je suikerspiegel draagt bij aan het verminderen van de vervelende effecten. Ook het verliezen van overtollig gewicht zorgt voor betere resultaten.

Daarnaast kan dus ook het laten staan van diverse producten veel schelen. Wij hebben een aantal invloedrijke voedingsmiddelen op een rij gezet.

Wat kan je beter niet eten als je PCOS hebt?

1. Geraffineerde suikers en koolhydraten: Voedingsmiddelen die rijk zijn aan geraffineerde suikers en koolhydraten kunnen leiden tot pieken in de bloedsuikerspiegel, wat de insulineresistentie, een veelvoorkomende complicatie van PCOS, kan verergeren. Vermijd daarom voedingsmiddelen zoals frisdrank, snoep, gebak, wit brood en witte rijst. Kies in plaats daarvan voor volkoren granen en complexe koolhydraten zoals quinoa, zoete aardappelen en havermout.

2. Bewerkte voedingsmiddelen: Bewerkte voedingsmiddelen zijn vaak rijk aan toegevoegde suikers, transvetten en kunstmatige toevoegingen. Deze kunnen de hormoonbalans verstoren en ontstekingen veroorzaken, wat kan bijdragen aan PCOS-symptomen. Vermijd daarom voedingsmiddelen zoals fastfood, chips, koekjes en kant-en-klaarmaaltijden.

3. Zuivelproducten met toegevoegde hormonen: Sommige zuivelproducten kunnen groeihormonen en antibiotica bevatten, wat de hormoonbalans kan verstoren. Kies bij voorkeur voor biologische zuivelproducten zonder toegevoegde hormonen en let op eventuele zuivelintoleranties, aangezien deze de symptomen van PCOS kunnen verergeren.

4. Rood vlees en bewerkt vlees: Rood vlees en bewerkt vlees zoals spek, worstjes en ham bevatten vaak verzadigde vetten en ook die triggeren ontstekingen. Probeer deze vleeswaren te beperken en kies in plaats daarvan voor magere eiwitten zoals kip, kalkoen, vis en plantaardige eiwitbronnen zoals bonen en linzen.

5. Cafeïne en alcohol: Cafeïne kan de stresshormonen stimuleren, terwijl overmatig alcoholgebruik de leverfunctie kan verstoren en invloed kan hebben op de hormonale balans. Matiging is de sleutel; beperk je inname van cafeïnehoudende dranken en drink alcohol met mate.

6. Transvetten: Transvetten, vaak aanwezig in gefrituurde voedingsmiddelen, margarine en sommige bakproducten, kunnen de insulineresistentie verergeren en ontstekingen bevorderen. Vermijd deze vetten ten gunste van gezonde vetten zoals olijfolie, avocado en noten.

7. Koffie met toegevoegde suiker: Koffie zelf hoeft geen probleem te zijn, maar als je suikerhoudende siropen of creamers toevoegt, kan je inname van geraffineerde suikers snel oplopen. Overweeg het gebruik van natuurlijke zoetstoffen zoals stevia of drink zwarte koffie.

Is ieder lichaam hetzelfde?

Zeker niet en daarom is het belangrijk op te merken dat het vermijden van deze voedingsmiddelen en eetgewoonten niet voor iedereen hetzelfde effect zal hebben, aangezien de reactie van het lichaam op voeding per individu kan verschillen. Wel is het zo dat flink wat van deze voedingsmiddelen toch al niet bijdragen aan een gezonde leefstijl. Omdat je met PCOS hier juist extra op moet letten, adviseren wij je om ze te laten staan.

Wil jij leren hoe jij je leefstijl blijvend kan verbeteren en op een duurzame manier kan werken aan je gezondheid? Download dan gratis de Beukers Brochure!

meer blogs