Inspiratie

Waarom val ik niet af? - Dit is de reden!

Als je al een tijdje bezig bent met afvallen, maar de weegschaal niet in beweging komt, vraag je je misschien af: "Waarom val ik niet af?" Het kan ontzettend frustrerend zijn als je hard werkt om gezonder te eten en meer te bewegen, maar geen resultaten ziet. In dit artikel kijken we naar de mogelijke oorzaken en vooral ook de oplossingen voor dit probleem.

Dit is waarom jij nu niet afvalt

Alle mensen over een kam scheren is natuurlijk nooit een goed idee. Alleen al het feit dat wij jouw gezondheid niet kennen, zorgt ervoor dat wij niet met zekerheid één specifieke oorzaak kunnen aanwijzen. Maar door onze jarenlange ervaring weten we inmiddels wel dat een medische achtergrond zelden de echte oorzaak is waarom iemand niet afvalt. In heel veel gevallen ligt het probleem echt bij jou zelf. Maar goed nieuws, de oplossing dus ook.

Je hebt geen negatieve energiebalans

De nummer één reden waarom jij niet afvalt? Je hebt geen negatieve energiebalans. In de basis is het namelijk super simpel: als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, val je af. Echt, zo simpel is het! Mocht het afvallen bij jou niet zo lekker gaan, kijk dan eens kritisch naar de volgende twee elementen:

1. Je krijgt meer calorieën binnen dan je denkt

Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen niet afvallen, is dat ze onbewust meer calorieën binnenkrijgen dan ze denken. Dit kunnen calorieën zijn in bijvoorbeeld:

  • Dranken zoals frisdrank, sappen en koffie met suiker en melk.
  • Snacks waarvan je misschien niet direct verwacht dat er veel calorieën in zitten omdat ze een gezond imago hebben (denk aan noten en avocado). Bomvol goede vetten, maar ook echte caloriebommen
  • Calorieën die je voor het gemak even niet meetelt. Ja, dat kleine handje M&M’s en dat restje brood dat je kinderen niet op hebben gegeten en dat jij nog even wegsnackt omdat het zonde is om weg te gooien, tellen óók mee.

Om dit op te lossen, is het belangrijk om een voedingsdagboek bij te houden en eerlijk te zijn over wat je eet en drinkt. Vertrouw niet op je ogen maar weeg eens een tijdje alles wat je eet af. Zo krijg je een veel beter inzicht in je calorie-inname en kun je aanpassingen maken waar nodig.

2. Je overschat het aantal calorieën dat je verbruikt

Als je bezig bent met afvallen, hou je misschien het een en ander bij in een tracking-app. In zo’n app kun je vaak ook aangeven hoelang je hebt gelopen, hardgelopen of gesport. Inclusief bijbehorende verbrandde calorieën. Maar zo’n calorieverbruik is een globale schatting en absoluut niet afgestemd op jou persoonlijk.

Als je vervolgens meer gaat eten omdat je denkt dat je meer calorieën hebt verbrand, gaat dat jou niet helpen om af te vallen.

Wat moet ik doen als ik niet afval?

Wij geloven dat er altijd een oorzaak is voor het uitblijven van gewichtsverlies. Naast bovenstaande twee veelvoorkomende redenen, zijn er nog andere oorzaken waarom het niet lukt om af te vallen.

In de masterclass “Dit zijn de 7 oorzaken waarom jij nu niet afvalt” gaan we samen op zoek naar de redenen waardoor jij nu niet afvalt. Van deze masterclass zal je de rest van je leven de vruchten plukken.

En onthoud: het is belangrijk om te onthouden dat gewichtsverlies een reis is met ups en downs. Geef niet op als je even niet afvalt, maar blijf gemotiveerd en vier de successen die je behaalt, hoe klein ook. Elke gezonde keuze die je maakt, is een stap in de goede richting.

Wees trots op jezelf voor het harde werk dat je erin stopt en laat een tijdelijke stilstand je niet ontmoedigen. Met doorzettingsvermogen, geduld en de juiste strategieën kun jij je gewichtsverlies weer op gang brengen en je doelen bereiken. Geloof in jezelf en geef nooit op!

meer blogs