Inspiratie

Wat is creatine en is het goed om het te nemen?

Creatine is een term die je tegenwoordig steeds vaker voorbij ziet komen. Veel sporters zweren erbij, maar er zijn ook genoeg tegengeluiden over te vinden. Wat is creatine nou precies, wanneer gebruik je het en is het voor iedereen goed om creatine te nemen? In dit artikel gaan we daar uitgebreid op in.

Wat is creatine?

Creatine is een organische verbinding die van nature in het menselijk lichaam voorkomt en een belangrijk rol speelt in de energiestofwisseling van spieren. Het wordt voornamelijk opgeslagen in de spieren en helpt bij de productie van adenosinetrifosfaat (ATP), de primaire energiebron voor spiercontracties. Creatine is te vinden in voedingsmiddelen zoals vlees en vis, maar het lichaam kan het ook zelf aanmaken uit de aminozuren glycine, arginine en methionine.

Allemaal moeilijke termen die je weer mag vergeten, want uiteindelijk gaat het om de werking van creatine. Als het door het lichaam zelf aangemaakt wordt en het ook al in gebruikelijke voedingsmiddelen zoals vlees en vis zitten, waarom zou je het dan extra nemen?

De voordelen van (extra) creatine

Bij intensieve fysieke activiteiten, zoals gewichtheffen of sprinten, verbruiken de spieren snel ATP, de stof waar we het in de vorige alinea ook over hadden. Creatine zorgt ervoor dat de ATP-niveaus snel weer aangevuld zijn en dit proces stelt sporters in staat om tijdens korte periodes veel inspanning te leveren. Die extra beschikbaarheid van ATP kan leiden tot verbeterde prestaties en dan vooral bij activiteiten die om korte, explosieve krachtsinspanningen vragen.

Andere voordelen van dit sportsupplement zijn:

1. Snellere spiergroei:Onderzoek heeft aangetoond dat creatine bijdraagt aan snellere spiergroei. Het verhoogt de wateropname in spiercellen, wat zorgt voor een volumineus uiterlijk en een omgeving creëert die bevorderlijk is voor spiergroei. Betekent dan dat je door creatine meer vocht vasthoudt? Dat kan, maar daarover later meer.

2. Sneller herstellen :Creatine kan het herstelproces na intensieve trainingen versnellen door het verminderen van spierschade en ontstekingen. Dit betekent dat je sneller weer op volle kracht kunt trainen, wat op de lange termijn leidt tot betere resultaten.

3. Cognitieve voordelen:Er is enig bewijs dat creatine ook cognitieve voordelen biedt. Het kan de hersenfunctie verbeteren en vermoeidheid verminderen, vooral bij taken die veel mentale inspanning vereisen.

Wanneer kies je voor creatine?

Wellicht denk je dat creatine alleen geschikt is voor atleten en bodybuilders, maar dat is zeker niet waar. Ook jij, als hobby-sporter, kan profiteren van de voordelen van creatine. Wat wel klopt, is dat je het meest aan creatine hebt bij inspanningen die maximaal 30 seconden duren, zoals krachtsport of sporten met korte afstanden. Bij sporten die langer duren, heeft creatine minder nut of kan zelfs iets in de weg zitten, aangezien het er dus ook voor zorgt dat de spiercellen meer vocht vasthouden. Het kan voorkomen dat je uitgedroogd raakt van creatine. In dat geval adviseren wij je altijd om meer te drinken en niet direct te stoppen met de creatine.

Naast het vocht vasthouden, kan het gebruik van creatine ervoor zorgen dat het uithoudingsvermogen minder vooruitgaat na een trainingsprogramma dan wanneer je het niet gebruikt.

Toch kan een grotere creatinevoorraad voordelig zijn wanneer je je tijdens een duurinspanning af en toe intensief moet inspannen, zoals bij eindsprints. Ook zijn er aanwijzingen dat je beter bestand bent tegen de hitte tijdens inspanning in een warme omgeving. Het is dus aan jou om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Er zijn ook nadelen

Alhoewel het er niet veel zijn, vinden wij het niet volledig als wij geen nadelen van creatine benoemen. Het is een van de meest onderzochte sportsupplementen en dus zeker veilig, maar het kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Ben je hier bekend mee of heb je een medische aandoening waarbij een hoge bloeddruk gevaarlijk kan zijn? Raadpleeg dan altijd eerst een arts

Daarnaast bestaat er een kans dat je last krijgt van krampen of diarree. Ook dit gebeurt niet vaak en is meestal het geval van overdosering of overgevoeligheid. Stop in dat geval met de creatine en bel, indien gewenst, met je huisarts.

Welke creatine is de beste?

Wij zijn al lange tijd groot fan van de creatine van Upfront. Deze variant bestaat uit 100% creatine en is ook nog eens scherp geprijsd. Vanwege onze samenwerking mogen we ook een kortingscode van Upfront met je delen! Met de code 'lotbeukers10' krijg je altijd 10% korting, ook op de andere producten.

meer blogs