Inspiratie

Wat is emotie-eten en hoe kom je daar vanaf?

Emotie-eten kan een behoorlijk obstakel zijn op jouw weg naar een gezondere levensstijl. Het zorgt er namelijk voor dat je op moeilijke momenten naar eten grijpt om jezelf een beter gevoel te geven. Het blijft dan niet alleen bij die ene reep chocolade, maar je kiest ook voor ijs, chips en misschien zelfs nog wel dat pak koekjes. Maar wat is emotie-eten precies, waar komt het vandaan en vooral: hoe kom je daar weer vanaf? In deze blog leggen we het uit.

Wat is emotie-eten?

In ons leven hebben we allemaal weleens momenten waarop eten meer is dan alleen brandstof voor ons lichaam. Soms gebruiken we voedsel om onze emoties te dempen, troost te vinden of stress te verlichten. Dit fenomeen staat bekend als emotie-eten en kan leiden tot ongezonde eetgewoonten en gewichtstoename.

Emotie-eten is het gebruik van voedsel als een emotionele troost, een uitlaatklep voor stress of als een manier om met negatieve gevoelens om te gaan. De oorzaak is niet altijd hetzelfde. De ene persoon eet uit verdriet, terwijl iemand anders dit doet als hij eenzaam, verveeld, bang of gefrustreerd is. Tijdens het emotie-eten kiezen we zelden voor een zak wortels, helaas. Meestal grijpen we naar voedsel dat rijk is aan suiker, vet en zout. Dit zorgt ervoor dat onze energiebalans positief uitschiet, wat inhoudt dat we meer calorieën binnenkrijgen dan dat we verbranden. Het gevolg: we komen aan. Vaak is dit een trigger om ons verdrietig te voelen en nog meer te eten. En zo ontstaat de vicieuze cirkel die maar lastig te doorbreken is.

Hoe voorkom je emotie-eten?

Lastig, maar niet onmogelijk. Het begint allemaal bij begrijpen dat emotie-eten geen effectieve manier is om met onze emoties om te gaan. Hoewel het tijdelijk verlichting kan bieden, lost het de onderliggende problemen niet op en kan het zelfs nieuwe problemen veroorzaken. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om emotie-eten te herkennen en te overwinnen. Uiteraard zijn we ons ervan bewust dat sommige problemen zo diep zitten dat een paar stappen dit niet oplossen. Toch zijn wij er ook in dat geval van overtuigd dat je hier een aantal nuttige tips uit kunt halen en de eerste stappen kunt zetten naar het doorbreken van het emotie-eten patroon.

6 tips om emotie-eten tegen te gaan

Bewust worden

Het eerste en belangrijkste is je bewust worden van je emoties en de relatie met voedsel. Let op de momenten waarop je naar voedsel grijpt om je beter te voelen. Sta stil bij de triggers en emoties die gepaard gaan met emotie-eten. Door bewust te zijn van je patronen kun je stappen zetten om ze te doorbreken. We weten dat dit niet de allermakkelijkste tip is, maar het is wel een van de belangrijkste om uit die nare vicieuze cirkel te kunnen komen.

Gezondere manieren om met emoties om te gaan

Zoek gezondere manieren om met je emoties om te gaan. Dit kan zijn door middel van lichaamsbeweging, meditatie, ademhalingsoefeningen, creatieve bezigheden, praten met een vertrouwenspersoon of het bijhouden van een dagboek. Ontdek activiteiten die je helpen ontspannen, stress verminderen en je humeur verbeteren zonder je toevlucht te nemen tot voedsel. Het voorkomt dat je naar eten grijpt en daarnaast zorgt het ook nog eens voor afleiding.

Emoties onder ogen zien

Leer je emoties te erkennen en te accepteren in plaats van ze weg te eten. Dit betekent dat je jezelf toestaat om verdrietig, boos of gestrest te zijn zonder het te onderdrukken met voedsel. Sta jezelf toe om je emoties te voelen en zoek gezonde manieren om ermee om te gaan. Dit houdt ook in dat je hulp mag zoeken als je er zelf niet uitkomt, bijvoorbeeld een vriend waarmee je goed kan praten, een maatschappelijk werker of een coach.

Gezonde eetgewoonten

Het is belangrijk om een gezonde relatie met voedsel op te bouwen. Zorg voor een gebalanceerd dieet dat rijk is aan voedzame voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Luister naar je lichaam en eet wanneer je honger hebt, niet uit emotionele behoefte. Het volgen van een dieet waarbij je op een enorm calorie-tekort zit, werkt emotie-eten juist in de hand omdat je lichaam dan echt een tekort ervaart. Kies dus bewust voor een gezonde levensstijl om ook emotie-eten tegen te gaan.

Zelfzorg

Neem de tijd voor zelfzorg en doe dingen die je gelukkig maken. Zorg voor voldoende slaap, beweeg regelmatig, omring jezelf met positieve mensen en neem pauzes om te ontspannen. Als je goed voor jezelf zorgt, kan je de drang om naar eten te grijpen verminderen. Het is dan ook erg belangrijk dat je de zelfcare serieus neemt.

Overwinnen van emotie-eten

Het is een inkopper, maar nobody said it was easy. Het overwinnen van emotie-eten is echt geen makkelijke klus, maar het is zeker mogelijk. Het vraagt om bewustwording, geduld en vooral veel zelfliefde. Wees niet te streng voor jezelf als je een keer toegeeft aan emotie-eten. Onthoud dat het een leerproces is en dat elke stap in de goede richting telt.

Dus de volgende keer dat je de neiging voelt om naar voedsel te grijpen als een emotionele reactie, neem dan een moment om te pauzeren en de alternatieven te overwegen. Kies voor selfcare, gezonde keuzes en de kracht om je emoties onder ogen te zien. Je hebt de macht om emotie-eten te overwinnen en een gezondere relatie met voedsel en jezelf op te bouwen.

Meer tips over gezonde voeding en kiezen voor een gezonde levensstijl vind je op de Instagrampagina van Lot Beukers. Direct goed aanpakken? In de Bijbel van Beukers leer je geloven in je eigen kunnen en geeft jou eerlijk antwoord op al jouw vragen over een gezond leven en afvallen.

meer blogs