Inspiratie

Wat zijn gezonde vetten?

Gezonde vetten zijn een essentieel onderdeel van een evenwichtig voedingspatroon. Hoewel vetten vaak een slechte reputatie hebben, zijn niet alle vetten slecht voor je. Sterker nog, bepaalde vetten zijn onmisbaar voor het optimaal functioneren van je lichaam. In dit artikel gaan we dieper in op de gezonde vetten, welke je het beste kan eten en welke je beter kan laten staan.

Wat doen gezonde vetten?

Er zijn verschillende soorten vetten en die doen niet allemaal evenveel goeds voor je. Tot de gezonde vetten horen enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten. Deze bieden vele voordelen voor je lichaam. Zo spelen ze een cruciale rol bij de opname van vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A, D, E en K. Daarnaast dragen goede vetten bij aan verbetering van de hersenfunctie en het geheugen, ondersteunen ze je immuunsysteem en zijn ze ook goed voor je hart, bloedvaten en huid.

Vet vermijden bij het afvallen

Misschien is jou altijd wijsgemaakt dat je vet moet vermijden als je wil afvallen. Dat is echt onzin! Je hebt vet juist nodig voor het creëren van een sterk lijf. Extra voordeel: het eten van producten met veel gezonde vetten zorgt voor een langdurig vol gevoel. Daardoor grijp je minder snel naar een ongezond tussendoortje. Het eten van goede vetten kan je dus ook juist helpen bij het afvallen, zolang je maar blijft zorgen voor een negatieve energiebalans.

Welke vetten zijn gezond?

Nu je weet hoe belangrijk gezonde vetten zijn, vraag je je vast af in welke voedingsmiddelen deze dan zitten. Gevoelsmatig weet je vast al wel dat je om de juiste vetten binnen te krijgen, beter een stuk zalm naar binnen kunt werken dan een zak paprikachips. Deze krachtpatsers zijn prima voorbeelden van voedzame vetten die je kunt opnemen in je dieet:

• Avocado's: rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en vezels

• Noten en zaden: boordevol gezonde vetten, eiwitten en mineralen

• Vette vis: een uitstekende bron van omega-3-vetzuren

• Olijfolie: ideaal voor dressings en om in te bakken

Door deze voedingsmiddelen op je nemen in je maaltijdplanning, zorg je ervoor dat je lichaam de gezonde vetten binnenkrijgt die het nodig heeft om optimaal te functioneren.

Van vetten word je niet vet!

Nu je de voordelen van gezonde vetten kent en weet welke voedingsmiddelen je het beste kunt kiezen, is het tijd om actie te ondernemen. Volg de masterclass ‘van vetten word je niet vet’ om nog veel meer te leren over vet. Zo leggen we je precies uit hoeveel vet je nodig hebt en hoe je dat kunt berekenen én wat je moet doen om die dagelijkse portie gezonde vetten binnen te krijgen. Zien we je bij de masterclass?

meer blogs