Inspiratie

5 producten met onverwacht veel calorieën

Wanneer je denkt aan producten met onverwacht veel calorieën, denk je misschien aan voor de hand liggende caloriebommen zoals fastfood en zoetigheid, maar soms komen die extra kilo’s uit onverwachte hoek. Je denkt dat je goed bezig bent doordat je gezond eet en drinkt, maar ondertussen krijg je ongemerkt veel calorieën binnen van producten waar je het niet direct van verwacht. In dit artikel noemen we 5 producten met onverwacht veel calorieën onder de loep.

Waar zitten die verborgen calorieën dan?

Het is een vraag die velen van ons bezighoudt: "Waar zitten veel calorieën in?" Het antwoord is niet altijd zo voor de hand liggend als je zou denken. Hier zijn een paar producten die meer calorieën bevatten dan je misschien verwacht:

  • Noten en zaden: Hoewel ze boordevol gezonde vetten zitten en super voedzaam zijn, zijn ze ook zeer calorierijk. Gedachteloos een schaaltje nemen omdat je denkt dat je goed bezig bent, is dus een flinke aanslag op je energiebudget.
  • Gedroogd fruit: Een gezonde snack, toch? Helaas is gedroogd fruit vaak rijker aan calorieën dan zijn verse tegenhanger. Ze zitten namelijk bomvol suiker en je eet er ongemerkt veel meer van dan van vers fruit.
  • Avocado: De geliefde avocado is verrassend calorierijk, maar bevat wel gezonde vetten waardoor hij goed je honger stilt.
  • Granola: Ondanks zijn gezonde imago, kan granola door toegevoegde suikers en oliën behoorlijk calorierijk zijn. Lees dus altijd goed het etiket voor je een pak granola in je mandje stopt, of maak het lekker zelf.
  • Sappen: Fruit is gezond, maar in sapvorm gaan veel vezels verloren en blijven de suikers (en dus calorieën) over. Vruchtensap stilt je trek niet, waardoor je snel weer iets wilt eten. Daardoor krijg je nóg weer extra calorieën binnen.

Calorierijke voeding: niet altijd de vijand

Het is belangrijk om te onthouden dat calorierijke voeding niet per definitie slecht is, het is alleen niet altijd de handigste keuze als je wilt werken aan een negatieve energiebalans. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan calorieën kunnen ook rijk zijn aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor ons lichaam én ze vullen vaak goed. Het is de kunst om te weten wanneer en hoeveel je van deze producten kunt consumeren zodat ze jouw gewichtsverlies niet in de weg zitten. Een paar tips:

  • Let op portiegroottes: een handje noten is een prima snack, maar een hele zak is misschien te veel van het goede.
  • Kies voor de hele variant: kies voor verse fruit in plaats van gedroogd fruit, vruchtensap of een smoothie. Zo krijg je meer vezels en minder calorieën binnen, en het verzadigt ook een stuk beter.
  • Wees je bewust van toevoegingen: Granola en saladedressings kunnen gezond lijken, maar let op verborgen suikers en vetten. Goed etiketten leren lezen kan je hierbij helpen, want vooral suiker wordt onder véél namen op etiketten gezet.

Jouw pad naar een bewuste levensstijl

Kennis is macht. Een cliché, maar de meeste clichés zijn natuurlijk gewoon waar. En dat geldt ook bij het navigeren door de wereld van calorierijke voeding. Door bewust te zijn van wat je eet, kun je keuzes maken die passen bij jouw levensstijl en gezondheidsdoelen. Onthoud dat het niet gaat om het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, maar om het vinden van een balans die voor jou werkt.

Dus, de volgende keer dat je voor de keuze staat, denk dan terug aan bovenstaand lijstje. Misschien kies je dan toch voor die verse appel in plaats van een handje gedroogde vruchten, of een handvol noten in plaats van een hele zak. Het zijn de kleine keuzes die op de lange termijn een groot verschil kunnen maken.

Kun je daar nog wel een zetje bij gebruiken? Download dan de Beukers brochure, een gratis pareltje dat jou houvast gaat geven om te werken aan een gezonde relatie met voeding en een blijvende manier van afvallen.

meer blogs