Inspiratie

Caloriebudget berekenen: zo doe je dat

Om gewicht te verliezen, moet je een negatieve energiebalans creëren. Simpelweg komt het erop neer dat je meer calorieën verbrandt dan dat je opeet en -drinkt. Gaat dat de verkeerde kant op en krijg je juist meer binnen, dan kom je aan. Het is daarom heel belangrijk dat je weet hoeveel calorieën je eet èn dat je weet hoeveel je precies mag eten op een dag. Dat noemen we het caloriebudget: een essentiele schakel in het behalen en behouden van jouw streefgewicht.

Wat is een caloriebudget?

Een caloriebudget vertelt je hoeveel calorieën je per dag kan eten om jouw doel te behalen. Dat kan gewichtstoename, gewichtsverlies of het vasthouden van het behaalde gewicht zijn. Per persoon verschilt dit budget. Het begrijpen van je caloriebudget is belangrijk om ongewenste gewichtsveranderingen te voorkomen. Als je meer calorieën eet dan je verbrandt, zal je lichaam het overtollige opslaan als vet en dan kom je natuurlijk aan. Als je daarentegen voortdurend minder calorieën eet (of drinkt) dan je verbrandt, zal je lichaam beginnen met het verbranden van opgeslagen vet voor energie, wat resulteert in gewichtsverlies.

Caloriebudget berekenen: zo doe je dat

Een goed uitgedacht caloriebudget houdt rekening met jouw persoonlijke behoeften, levensstijl en doelen. Een dik tekort gaat jou nooit het gewenste resultaat opleveren, omdat dit simpelweg crash diëten is en daar zijn wij groot tegenstander van. Een crash dieet zorgt voor ernstige tekorten, is vrijwel nooit lang vol te houden en is echt een noodingreep in plaats van een levensveranderende aanpassing.

Een caloriebudget is dus de sleutel tot het beheren van je gezondheid en gewicht. Beukies Berekenmachine helpt je bij het bepalen van jouw caloriebudget en kijkt naar jouw behoeften en het gewenste resultaat. Ook kijkt het naar de perfecte verdeling tussen alle macro's, zodat je jouw caloriebudget goed inzet.

Wil je niet alleen jouw gewenste gewicht behalen maar ook behouden? Vraag dan de gratis Beukers Brochure aan!

meer blogs