Inspiratie

Het dag één dieet - waarom crash diëten niet gezond zijn

In de zomermaanden van 2023 zien we het volop voorbijkomen: de spectaculaire resultaten van BN'ers als Isa Hoes en Heleen van Rooyen. Zij zijn met behulp van het Dag Eén dieet in 6 weken tijd heel wat kilo's afgevallen en tonen vol trots hun strakke lichamen. Uiteraard kunnen wij mensen die bewust kiezen voor een actieve en gezonde lifestyle alleen maar toejuichen, maar toch wringt hier de schoen. Want hoe gezond is zo'n crashdieet en waarom adviseren wij jou om dit absoluut niet te doen? In deze blog leggen we het je uit.

Wat is het Dag Eén dieet?

Deze methode bestaat uit een dag alles leren over voeding, training en hoe je dit kunt veranderen om het door jou zo gewenste droomlichaam te bemachtigen. Ook krijg je een nulmeting zodat je precies weet wat er moet gebeuren om daar te komen. Vervolgens ga je 6 weken lang iedere dag (intensief) trainen en krijg je een strikte berekening van het aantal calorieën dat je per dag moet eten. Hoe dit er precies uitziet, hangt af van je fysiek. Wel is bekend dat je een flink calorieën-tekort opbouwt waardoor het Dag Eén dieet sterk lijkt op een crash dieet. Je werkt namelijk met een stevige negatieve energiebalans waardoor je lichaam gedwongen wordt om je reserves aan te spreken. En dan bedoelen wij niet alleen het extra vet wat je nu misschien met je meedraagt. Je valt in een korte tijd veel af en daar kleven ook echt stevige nadelen aan.

Wat zijn de negatieve gevolgen van een crash dieet?

Hoewel een crash dieet misschien aantrekkelijk lijkt vanwege de snelle resultaten, zijn er verschillende negatieve gevolgen verbonden aan het volgen van zo'n dieet. We hebben de belangrijkste op een rij gezet:

  1. Spierverlies: bij geleidelijk afvallen haal je de meeste energie uit je vetreserves. Val je sneller af doordat je een te grote afname in het aantal calorieën (een negatieve energiebalans) hanteert, dan komen die kilo's ook uit andere lichaamsreserves. Dit kan leiden tot verlies van spiermassa, wat ongunstig is voor je stofwisseling en je algehele gezondheid. Minder massa betekent een trager metabolisme. Je lijf heeft immers minder energie nodig om zich voort te slepen. Als je gewicht verliest, zal je dus een verwacht lager metabolisme krijgen. Wanneer je ook nog eens minder spiermassa hebt, zal je metabolisme dus nog meer verlagen, waardoor je minder kunt eten en het uiteindelijk onnodig moeilijker wordt om op gewicht te blijven. Daarom wil je gaan voor zoveel mogelijk vetverlies en zo min mogelijk spierverlies of zelfs spieropbouw in hoeverre dag mogelijk is tijdens een energietekort.
  2. Langzame stofwisseling: door een drastische vermindering van calorieën probeert je lichaam energie te besparen. Het past zich aan door je stofwisseling te vertragen, wat betekent dat je lichaam minder calorieën verbrandt in rust. Wanneer je na het crashdieet weer normaal gaat eten, is de kans groot dat je lichaam snel extra vet opslaat omdat het zich voorbereidt op toekomstige periodes van tekort. Dit kan leiden tot gewichtstoename en het beruchte jojo-effect. Lot Beukers is altijd heel stellig wanneer ze het begrip 'spaarstand' tegenkomt bij de Familie, want zij gelooft er niet in dat een lichaam helemaal niets meer doet om gewicht te verliezen. Maar dit is een heel andere situatie. Als je jouw lichaam op een dusdanige manier in de steek laat, dan ontkom je er niet aan dat jouw stofwisseling een stuk trager wordt.
  3. Voedingstekorten: een langdurig tekort aan voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, zwakte, een verzwakt immuunsysteem en andere gezondheidsproblemen.
  4. Mentale en emotionele gevolgen: het volgen van een extreem dieet kan psychologische en emotionele stress veroorzaken. Het constante gevoel van honger, het beperken van je voedselkeuzes en het sociale isolement dat het dieet met zich meebrengt, kan leiden tot prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, obsessie met eten en een negatieve relatie met voeding en lichaamsbeeld. Ook veroorzaakt het een gevoel van falen wanneer je, vanwege alle strenge regels, het dieet niet volhoudt. Hierdoor kan je nooit een gezonde relatie met voeding opbouwen.
  5. Gebrek aan langetermijnsucces: hoewel je mogelijk snel resultaten ziet met een crashdieet, zijn de meeste mensen niet in staat om dit soort eetpatroon op lange termijn vol te houden. Zodra je stopt met het dieet en terugkeert naar je normale eetgewoonten, is de kans groot dat het gewicht dat je verloren had, weer snel terugkomt. In een onderzoek onder een grote groep deelnemers van het Amerikaanse tv-programma 'The Biggest Loser' is dit zelfs bewezen. De deelnemers waren na 30 weken gemiddeld 58 kg afgevallen, maar 6 jaar later tilde het grootste gedeelte alweer 41 kilo extra mee. Zij kwamen 600 tot 800 calorieën per dag tekort en vanwege dit enorme verschil kampten ze ook jaren later nog met een veel te lage stofwisseling. Hierdoor werd het afvallen steeds lastiger, ook als zij (nog) meer gingen bewegen.

Als crash diëten niet gezond zijn, hoe kan je dan wel succesvol afvallen?

Je verliest op een succesvolle manier gewicht wanneer je het diëten loslaat en kiest voor een gezonde levensstijl. Een dieet houd je nooit je leven lang vol en het is al helemaal geen duurzame verandering. Wanneer je gaat voor een blijvende oplossing, een verandering in mindset en de bewuste keuze om nu echt voor een gezond lichaam te kiezen, ben je al een heel eind. Ook de 80-20 regel gaat je verder helpen, evenals het volgen van Lot Beukers volgen op Instagram en het beluisteren van haar podcast.

En wil je het echt goed aanpakken? Volg dan het unieke en succesvolle Beukers Fundament waarin jij leert hoe je de regie over je leven terugpakt en weer gezond en gelukkig wordt.

meer blogs