Inspiratie

calorieën berekenen: hoe doe je dat?

Als het gaat om het beheersen van je gewicht en het behalen van gezondheidsdoelen, is het begrijpen van calorieën en hoe je ze kunt berekenen erg belangrijk. Je valt immers alleen af als je een negatieve energiebalans creëert en om dat voor elkaar te krijgen, moet je weten hoe calorieën berekenen werkt. Zij vormen de basis van onze voeding en geven ons de energie die we nodig hebben om te functioneren. In deze blog delen we wat calorieën precies zijn, hoe je ze kunt berekenen en hoe wij je daarbij kunnen helpen.

Wat zijn calorieen?

First things first: wat bedoelen we nu eigenlijk als we het over caloriën hebben? Calorieën zijn een maateenheid voor energie. Een calorie verwijst naar de hoeveelheid energie die voedingsmiddelen aan ons lichaam kunnen leveren. Elke calorie die we consumeren, wordt gebruikt om lichamelijke functies uit te voeren, zoals ademen, bewegen en het onderhouden van onze organen. Hoe meer calorieën je binnenkrijgt, hoe meer energie je tot je neemt. Verbruik je niet al deze energie, dan zal je aankomen. Verbruik je meer energie dan dat je eet, dan val je af.

Calorieën berekenen: hoe doe je dat?

Er zijn twee manieren om calorieën te berekenen. De makkelijkste en snelste manier is de berekenmachine van Lot Beukers. In deze handige tool vul je een aantal van jouw gegevens in en vervolgens krijg je op een presenteerblaadje uitgerekend hoeveel jouw lichaam nodig heeft om het door jou vastgestelde doel te behalen. De alom bekende regel is natuurlijk dat vrouwen 2000 kcal mogen eten en mannen 2500, maar dit is achterhaald. Hoeveel calorieën iemand nodig heeft, is sterk afhankelijk van het lichaam, de gezondheid en uiteraard de activiteiten.

Als je jouw gewenste calorie-inname wil berekenen, raden we je dus aan om Beukies Berekenmachine te gebruiken. Maar je kan uiteraard ook het aantal calorieën van een voedingsmiddel willen berekenen. Over het algemeen wordt dit weergegeven op de verpakking. Hier vind je een een overzicht met alle macro's en dus ook het aantal calorieën.

Hoe bereken je hoeveel calorieën er in een product zitten?

Maar dit wordt vaak weergegeven per 100 gram of per portie. Dit wordt niet altijd aangehouden. De eerste stap is dus het berekenen van de portiegrootte en het is belangrijk om te beseffen dat de werkelijke hoeveelheid die je eet, meestal afwijkt van de aanbevolen portiegrootte. Als je bijvoorbeeld twee porties eet, moet je het aantal calorieën verdubbelen.

Na het vaststellen van de portiegrootte, kijk je naar het aantal calorieën per portie. Dit varieert natuurlijk per voedingsmiddel. Bij het berekenen van calorieën is het belangrijk om te weten dat verschillende macronutriënten een verschillend aantal calorieën bevatten per gram:

  • Koolhydraten bevatten ongeveer 4 calorieën per gram.
  • Eiwitten bevatten ongeveer 4 calorieën per gram.
  • Vetten bevatten ongeveer 9 calorieën per gram.
  • Alcohol bevat ongeveer 7 calorieën per gram.

Je kunt deze informatie gebruiken om het totale aantal calorieën in een voedingsmiddel te berekenen. Vermenigvuldig gewoon de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten in grammen met hun respectievelijke calorieën per gram. Tel daarna deze aantallen op om het totale aantal calorieën te krijgen.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je een maaltijd eet die 30 gram koolhydraten, 20 gram eiwitten en 10 gram vet bevat. Om het totale aantal calorieën te berekenen, vermenigvuldig je 30 (koolhydraten) met 4, 20 (eiwitten) met 4, en 10 (vetten) met 9. Tel vervolgens deze resultaten op: 30 x 4 + 20 x 4 + 10 x 9 = 120 + 80 + 90 = 290 calorieën.

Het berekenen van calorieën is superbelangrijk om die negatieve energiebalans te creëren. Zo weet je immers precies wat je binnenkrijgt en kun je beter controleren of je inname in lijn is met je doelen.

Het is natuurlijk ook belangrijk op te onthouden dat niet alleen het aantal calorieën telt, maar ook de kwaliteit van de calorieën. Het is beter om calorieën te halen uit voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals fruit, groenten, volle granen en magere eiwitbronnen. Deze voedingsmiddelen bieden niet alleen energie, maar bevatten ook essentiële vitaminen, mineralen en vezels. 1 calorie uit een broccoli is hetzelfde als 1 calorie uit een zak chips, maar je begrijpt ongetwijfeld dat die broccoli meer voordelen heeft.

Wil je meer weten over calorieen berekenen of het creëren van een gezonde leefstijl? Volg Lot Beukers op Instagram of check de Bijbel van Beukers, waarin zij je alles leert over wat je moet weten wanneer je blijvend gewicht wil verliezen.

meer blogs