Inspiratie

Hoeveel calorieën heb je per dag nodig?

Als je je ooit hebt afgevraagd hoeveel calorieën per dag je nodig hebt om af te vallen, ben je niet de enige. Het is een vraag die velen van ons bezighoudt, vooral in een wereld waarin we constant worden gebombardeerd met dieetadviezen en wondermiddeltjes om af te vallen. Maar laten we vooral eens stoppen met al die onzinadviezen. In de basis is het namelijk zo simpel als wat: eet op structurele basis minder calorieën dan je nodig hebt op een dag, en je valt af. In dit artikel vertellen we je hoe dat precies zit.

Zijn calorieën echt de vijand?

Er heerst veel verwarring over de vraag: zijn calorieën slecht voor je? Het korte antwoord is nee, maar het lange antwoord is iets gecompliceerder. Calorieën zijn de energie die ons lichaam nodig heeft om te functioneren. Zonder zouden we simpelweg niet kunnen bestaan. Ze zijn dus zeker niet de vijand. Het probleem ontstaat wanneer we meer calorieën consumeren dan we nodig hebben, dan komen we namelijk aan.

Twee mantra’s die je kunnen helpen om dit te voorkomen:

  • Kwaliteit boven kwantiteit: Focus op voedzame voedingsmiddelen die je lichaam voorzien van de brandstof die het nodig heeft.
  • Balans is sleutel: Een evenwichtige verdeling van macronutriënten, oftewel macro’s (koolhydraten, eiwitten en vetten) is essentieel voor een gezond dieet.

Als je goed etiketten leert lezen, kan dit jou al een stuk op weg helpen. Dit helpt je om voedzame producten eruit te pikken en geeft je meer inzicht in de verdeling van de macro’s van verschillende producten.

Calorieën berekenen: de weg naar gewichtsverlies

Nu we het over de kwaliteit van calorieën hebben gehad, gaan we eens kijken naar de kwantiteit. De hoeveelheid dus. Het berekenen van de hoeveelheid calorieën die jij per dag nodig hebt, is een must als je effectief wilt afvallen. Maar hoe pak je dat aan?

  • Begin met jouw basisgegevens: je geslacht, lengte en huidige gewicht zijn de basis van jouw dagelijkse caloriebehoefte oftewel jouw basaal metabolisme (BMR).
  • Voeg je activiteitsniveau toe: Afhankelijk van hoe actief je bent gedurende de dag, heb je meer calorieën nodig en kom je op jouw TDEE (Total Daily Energy Expenditure, of in normaal Nederlands: je dagelijkse energiegebruik)
  • Trek een veilig aantal calorieën af: Om blijvend af te vallen, moet je minder calorieën consumeren dan je verbruikt. Maar crashdiëten waarbij je heel weinig eet, zijn niet de oplossing. Ja, je valt af, maar op de lange termijn is dit niet vol te houden. Eet dus niet te veel, maar ook zeker niet te weinig calorieën.

Hoe bereken ik het aantal calorieën dat ik nodig heb om af te vallen?

Daar helpen we je graag bij. Bovenstaande drie elementen zijn namelijk samengebracht in Beukies Berekenmachine. Een fijne en betrouwbare macro-calculator waarin je door het invoeren van een aantal basisgegevens een leidraad krijgt voor jouw aanbevolen hoeveelheid dagelijkse calorieën. Ook geeft de Berekenmachine je een indicatie voor een gebalanceerd voedingspatroon, en komt er een aantal gram vet, koolhydraten en eiwitten uitrollen die je dagelijks binnen zou moeten krijgen voor een gezonde macro-mix. Appeltje eitje!

meer blogs