Inspiratie

Wat zijn macro's en hoe helpen macronutriënten je bij het afvallen?

Macro's is een term die je regelmatig voorbij ziet komen. En als het gaat om afvallen, zijn er ontzettend veel informatie, diëten en trends te vinden die allemaal beweren de beste oplossing te bieden. Toch is een van de belangrijkste onderdelen voor gewichtsverlies dat vaak over het hoofd wordt gezien, de macronutriënten (macro's). Zonde, want meten is weten en inzicht in 'jouw' macronutriënten hoort daar zeker bij. In deze blog leggen we uit wat macronutriënten zijn en hoe ze kunnen helpen bij het afvallen.

Wat zijn macronutriënten?

Macronutriënten, ook wel macro's genoemd, zijn de voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft voor het hebben van genoeg energie, groei, herstel en andere vitale functies. Er zijn drie hoofdcategorieën van macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten. Elk van deze macronutriënten speelt een hele belangrijke rol in ons lichaam en heeft unieke eigenschappen.

Welke macro's zijn er en waarom zijn ze belangrijk?

Zoals gezegd zijn er drie macronutriënten die allemaal nodig zijn in jouw dagelijkse voedingspatroon. Je leest ook weleens over diëten die een bepaalde groep uitsluiten, maar wij geloven er heel erg in dat juist een goede afweging tussen de macro's ervoor zorgt dat je gewicht verliest of stabiel blijft.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor ons lichaam. Ze worden afgebroken tot glucose, dat als brandstof dient voor onze cellen. Koolhydraten zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals granen, brood, pasta, fruit en groenten. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle koolhydraten gelijk zijn. Complexe koolhydraten, zoals volkoren granen, bevatten vezels en voedingsstoffen, terwijl eenvoudige koolhydraten, zoals suikers, snelle energie leveren maar weinig voedingswaarde hebben. Deze vorm van koolhydraten kunnen ervoor zorgen dat je na een energiepiek juist in een dip terechtkomt en je moe voelt. Wij raden dan ook aan om vooral de complexe koolhydraten te kiezen.

Eiwitten

Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw, reparatie en het behoud van weefsels in ons lichaam, zoals spieren, organen en cellen. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren, waarvan sommige door ons lichaam worden geproduceerd en andere uit voeding moeten worden verkregen. Voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten en noten zijn rijk aan eiwitten. Eiwitten helpen ook bij het behouden van een verzadigd gevoel. Dat is natuurlijk positief voor het gewichtsverlies, want daardoor heb je ook minder snel trek in een ongezonde snack!

Vetten

Hoewel vetten vaak negatief worden geassocieerd met gewichtstoename, zijn ze essentieel voor een gezond dieet. Vetten dienen als energiereserves, beschermen organen en helpen bij de opname van in vet oplosbare vitamines. Onverzadigde vetten, zoals die in olijfolie, noten en avocado's, zijn gunstig voor het hart en hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Verzadigde vetten en transvetten, die voorkomen in verwerkte voedingsmiddelen, zijn echter minder gezond. Deze worden ook vaak, terecht, gekoppeld met gewichtstoename.

Hoe helpen macronutriënten bij gewichtsverlies?

Macro's spelen een grote rol bij gewichtsverlies, omdat ze, zoals je hierboven kunt lezen, allemaal hun belangrijke rol binnen ons voedingspatroon spelen. Koolhydraten bieden energie, eiwitten helpen bij het verzadigen en behouden van spiermassa, en vetten dragen bij aan verzadiging en een gezonde stofwisseling. Het is belangrijk om de inname van je macro's in balans te houden en te kiezen voor gezonde bronnen.

Een evenwichtig dieet, in combinatie met lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl, leidt onherroepelijk tot gewichtsverlies en ook het vasthouden wanneer je jouw streefgewicht eenmaal bereikt hebt. Ben je benieuwd wat de verdeling in macro's is voor jouw doel? Check dan vooral Beukies Berekenmachine!

meer blogs