Inspiratie

Sporten als je te zwaar bent - waar begin je?

Sporten als je te zwaar bent voelt misschien als een enorme drempel, maar het juist een fantastische stap richting een gezonder leven. Veel mensen denken dat overgewicht een belemmering is om te beginnen met sporten, maar niets is minder waar. Het kiezen van de juiste sport kan echter wel een uitdaging zijn. Je wilt immers iets doen wat effectief, veilig én leuk is. Gelukkig zijn er genoeg opties die aan deze criteria voldoen. Of je nu wilt afvallen, je conditie wilt verbeteren of gewoon actiever wilt zijn, er is altijd een sport die bij je past. In dit artikel helpen we je op weg om de sport te vinden die bij jouw situatie past, zodat je kunt beginnen met bewegen, ook als je te zwaar bent.

Welke sport is goed bij overgewicht?

Bij het kiezen van een sport is het belangrijk om rekening te houden met een paar factoren als je overgewicht hebt:

  • Impact op je gewrichten: Kies voor sporten met een lage impact zoals zwemmen of fietsen.
  • Intensiteitsniveau: Begin met activiteiten die je lichaam aankan en bouw langzaam op.
  • Plezier: Zorg dat je een sport kiest die je leuk vindt, zodat je gemotiveerd blijft.

Sporten om af te vallen

Als afvallen je hoofddoel is, kies dan voor een combinatie van kracht- en cardiotraining. Vaak zien we dat een van de twee wordt gekozen, maar juist de samenwerking is zo belangrijk.

  • Cardiotraining: Zoals fietsen, wandelen en roeien. Deze activiteiten helpen bij het verbranden van calorieën. Zwemmen is ook een uitstekende keuze vanwege de lage belasting op je gewrichten.
  • Krachttraining: Belangrijk voor het kweken van spiermassa, wat je metabolisme verhoogt waardoor je meer calorieën verbruikt. En hoe meer spieren, hoe hoger je verbranding en hoe meer (gezonde voeding!) je kan eten.

Onthoud dat het belangrijkste is om een activiteit te kiezen die je leuk vindt. Dit houdt je gemotiveerd en zorgt ervoor dat je het langer volhoudt.

Hoeveel moet je bewegen bij overgewicht?

Er is geen vaste regel voor hoeveel je moet bewegen, maar streef naar 150 minuten matige tot intensieve lichaamsbeweging per week. Dit zijn 20 minuten per dag, dat valt best in te plannen, toch? Het is het beste om dit te verdelen over meerdere dagen, dus denk bijvoorbeeld aan 2 sessies van 1 uur en een sessie van 30 minuten.

De sporten kan je beter laten als je te zwaar bent

We raden niet iedere sport aan als je nu nog teveel kilo's met je mee draagt. Vermijd bijvoorbeeld sporten die een hoge impact hebben op je gewrichten of die een hoog risico op blessures met zich meebrengen, zoals hardlopen of intensieve krachttraining met zware gewichten. Overleg altijd eerst met een medische professional voordat je begint met een nieuw trainingsprogramma, zeker als je naast overgewicht ook gezondheidsproblemen hebt.

Laat ons jouw ideale sportpartner zijn

De een vindt alleen sporten fantastisch, de ander heeft juist een stok achter de deur nodig. Zoek je steun bij het vinden van de juiste balans tussen sport, voeding en een gezonde levensstijl? De Beukers Academy biedt je alle kennis en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken. Begin vandaag nog en ontdek hoe leuk en bevredigend sporten kan zijn, ook als je te zwaar bent.

*dit artikel bevat een affiliate link.

meer blogs