Inspiratie

Waarom is het belangrijk om calorieën te tellen?

Meten is weten! Een ontzettende dooddoener; je hoort het je oude, stoffige wiskunde-docent nog zeggen. Maar het klopt als een bus. We spreken in de Beukers familie namelijk ontzettend veel mensen die niet begrijpen waarom ze geen gewicht verliezen, maar ook direct aangeven dat ze niet precies weten hoeveel ze eten. Het tellen van calorieën zorgt ervoor dat je dit wel inzichtelijk krijgt en dat het afvallen een stuk makkelijker gaat zijn.

Wat is calorieen tellen?

Calorieën zijn een maatstaf voor de hoeveelheid energie die voedingsmiddelen leveren. Ons lichaam heeft calorieën nodig om de dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals ademhalen, bewegen, denken en het ondersteunen van vitale lichaamsfuncties. De energie die we uit voedsel halen, wordt gemeten in calorieën. Het aantal calorieën dat we consumeren, heeft invloed op ons gewicht, onze lichaamssamenstelling en onze algehele gezondheid.

Waarom is calorieen tellen belangrijk?

Calorieën tellen voelt een beetje ouderwets, maar het is nog steeds ontzettend belangrijk om het wel bij te houden. Je komt het nu ook vaak tegen als 'tracken' en dat houdt simpelweg in dat je alles 'telt' wat je eet. Zo weet je aan het einde van de dag precies hoeveel kcal je binnen hebt gekregen en of er nog ruimte is voor een extra snack. Ook kan je op deze manier veel beter de balans in de 80-20 regeling in de gaten houden.

Maar calorieën tellen zorgt er ook voor dat je inzicht krijgt in de voedingswaarde van verschillende voedingsmiddelen. Het dwingt je om naar de samenstelling van voedingsmiddelen te kijken, inclusief macronutriënten. Door bewust te zijn van de calorieën die je binnen krijgt, kun je betere keuzes maken en voedingsmiddelen selecteren die je lichaam voorzien van de benodigde voedingsstoffen.

Het tellen van calorieën kan je ook helpen bewust te worden van de portiegroottes van voedingsmiddelen. Veel mensen hebben moeite om de juiste portiegrootte te bepalen en eten vaak meer dan ze nodig hebben. Door calorieën te tellen, word je gedwongen om nauwkeuriger te zijn bij het meten en inschatten van je porties, waardoor je de neiging hebt om minder te eten en een betere controle over je inname te hebben.

En hoe zit het dan met macronutriënten?

Macronutriënten zijn de drie grote voedingsstoffen die essentieel zijn voor het lichaam en voor het hebben van een goede gezondheid. De drie macronutriënten zijn koolhydraten, eiwitten en vetten:

  1. Koolhydraten: Dit zijn de belangrijkste bron van energie voor het lichaam. Koolhydraten zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals granen, brood, pasta, rijst, fruit en groenten.
  2. Eiwitten: Deze zijn essentieel voor de groei, reparatie en onderhoud van weefsels in het lichaam, zoals spieren, botten, huid en haar. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn onder andere vlees, vis, gevogelte, zuivelproducten, eieren, bonen en noten.
  3. Vetten: Vetten dienen als een belangrijke energiebron en dragen bij aan de opname van in vet oplosbare vitaminen. Ze spelen ook een rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en het beschermen van organen. Voedingsmiddelen die vetten bevatten, zijn onder andere boter, oliën, noten, zaden, vette vis en avocado's.

In de berekenmachine van Lot Beukers vind je een uitgebreide uitleg en berekening van hoeveel macro's jij per dag moet eten om jouw doel te bereiken.

Is het de bedoeling dat het dwangmatig wordt? Absoluut niet. Het tellen van calorieën moet je helpen bij het vinden van een gezonde balans, een gezond gewicht en een dito levensstijl waar jij je prettig bij voelt.

Meer tips over gezond eten vind je op het Instagramkanaal van Lot Beukers!

meer blogs