Inspiratie

Wat is NEAT en hoe helpt het jou met afvallen?

NEAT is een afkorting waar je misschien nog nooit eerder over hebt gehoord, maar iets wat je wel dagelijks in de praktijk brengt! Het staat namelijk voor het doen van non-oefeningen die niet gepland of als dusdanig bedoeld zijn, maar die wel bijdragen aan het creëren van een calorie-tekort. In deze blog leggen we uit wat NEAT is en hoe het jou helpt met afvallen.

Wat is NEAT?

NEAT staat voor Non-Exercise Activity Thermogenesis. Dit is de energie die je verbruikt voor alle activiteiten die niet als lichamelijke oefening zijn bedoeld, zoals wandelen, traplopen, fietsen naar je werk en zelfs je kauw- en spraakbewegingen. Het kan ook de energie zijn die je verbruikt voor het uitvoeren van taken op je werk, zoals typen en vergaderen. Dit is het tegenovergestelde van EAT (Exercise Activity Thermogenesis), waarbij energie wordt verbruikt door het doen van oefeningen.

Hoe helpt NEAT bij het verliezen van gewicht?

Het concept NEAT is ontstaan uit onderzoek dat aantoont dat het verhogen van deze dagelijkse activiteiten kan bijdragen aan een gezondere levensstijl en gewichtsverlies. Het idee is dat kleine veranderingen in je dagelijkse activiteiten kunnen leiden tot grote veranderingen in je stofwisseling en uiteindelijk tot een groter calorieverbruik. Met andere woorden: door meer NEAT toe te voegen aan je dagelijkse leven, zorg je ervoor dat je meer gewicht verliest en dus ook sneller afvalt.

Daarnaast heeft NEAT nog een heel ander belangrijk voordeel. Je krijgt namelijk niet alleen een beter gewicht, maar ook een betere gezondheid! Het is bekend dat langdurig zitten schadelijk is voor de gezondheid en kan leiden tot hele nare dingen als obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Door meer NEAT-activiteiten toe te voegen aan je dagelijkse routine, kun je dit risico verminderen.

Zo voeg je NEAT toe aan het dagelijks leven

Maar wat kan je precies doen om meer NEAT in je leven te brengen? Wij hebben 5 suggesties voor je op een rij gezet.

1. Sta vaker op en loop rond

Probeer minstens elke 30 minuten op te staan en een paar minuten te lopen. Als je de hele dag zit, kan dit leiden tot een verminderde bloedcirculatie, een vertraagd metabolisme en spierverlies. Loop rond en maak gebruik van de trap in plaats van de lift om je NEAT te verhogen. Dit kan natuurlijk ook prima als je thuis werkt. Zet je wekker op ieder half uur en loop een paar keer de trap op en af. Kost weinig moeite, maar heeft een flink resultaat.

2. Fiets of loop naar je werk

Als je dicht genoeg bij je werk woont, probeer dan te fietsen of te lopen in plaats van te rijden. Dit kan niet alleen je NEAT verhogen, maar ook je humeur verbeteren en je energieker maken.

3. Doe huishoudelijke taken

Huishoudelijke taken kunnen ook bijdragen aan een hogere NEAT. Stofzuigen, dweilen, ramen wassen en tuinieren zijn allemaal activiteiten die je stofwisseling kunnen verhogen en je meer calorieën kunnen laten verbranden.

4. Maak een wandeling na het eten

Maak na het eten een korte wandeling om je spijsvertering te stimuleren en je stofwisseling te verhogen. Het kan ook helpen om je te ontspannen en stress te verminderen, wat ook gunstig is voor je gezondheid.

5. Dansen

Dansen is niet alleen leuk, het kan ook bijdragen aan een hogere NEAT. Of je nu een dansfeestje thuis hebt of naar een dansles gaat, dansen kan je helpen calorieën te verbranden en tegelijkertijd plezier te hebben. Laat het ons weten als je nog tips nodig hebt voor leuke dansmuziek, want wij weten nog wel een paar fijne bootyshakers!

Wil je dagelijks gemotiveerd worden om jouw doelen te behalen? Volg Lot Beukers dan op Instagram of bestel haar indrukwekkende bijbel!

meer blogs