Inspiratie

Zijn koolhydraten gezond? De waarheid over carbs

Koolhydraten zijn vaak het onderwerp van discussie. Zijn ze nu goed voor ons, of kunnen we ze beter vermijden? En wat zijn dan precies gezonde koolhydraten? In dit artikel geven we antwoord op die vragen en na het lezen weet jij of koolhydraten je vriend of je vijand zijn!

Wat zijn koolhydraten eigenlijk?

Koolhydraten zijn naast eiwitten en vetten, één van de drie macronutriënten die ons lichaam van energie voorzien. Ze zijn te vinden in talloze voedingsmiddelen, van brood, pasta, peulvruchten en aardappels, tot fruit, groenten en koek. Ze hebben een slecht imago en worden door menig dieetguru rigoureus uit een dieet geschrapt. Als wij een ding verschrikkelijk vinden, dan is het wel voedingsmiddelen uitsluiten. En in het geval van koolhydraten is dat ook nog eens onterecht, want ons lichaam heeft ze nodig om te kunnen functioneren. Toch is het wel belangrijk dat je let op wat voor soort koolhydraten je eet.

Gezonde koolhydraten – eenvoudig versus complex

Niet alle koolhydraten zijn hetzelfde. Ze kunnen worden onderverdeeld in eenvoudige en complexe koolhydraten. Het verschil is dat complexe koolhydraten langzamer worden afgebroken door ons lichaam. Hierdoor blijven ze zorgen voor een langere en stabielere energietoevoer dan bij eenvoudige koolhydraten. Complexe koolhydraten vind je in volkoren producten (volkoren brood, volkoren pasta…), peulvruchten en groenten.

Zijn er koolhydraten die je niet mag eten?

Eenvoudige koolhydraten zijn de zogenaamde ‘snelle koolhydraten’. Deze vind je in suikerrijke voedingsmiddelen zoals koekjes, taart en snoep, maar ook in wit brood en witte pasta. Deze koolhydraten worden snel door je lichaam opgenomen en zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Door deze suikerpiek krijg je daarna snel weer trek. Natuurlijk kun je best eens genieten van een lekker stuk taart, maar wees je bewust van dit effect en doe het met mate.

Zijn koolhydraten goed of slecht voor je lichaam?

Het antwoord op deze vraag is niet zo zwart-wit. Koolhydraten zijn essentieel voor het leveren van energie aan ons lichaam, vooral voor onze hersenen die glucose nodig hebben om goed te functioneren. Echter, de kwaliteit en de hoeveelheid koolhydraten die we consumeren, spelen een grote rol. Het gaat erom de juiste balans te vinden en bij voorkeur te kiezen voor voedingsmiddelen die ons lichaam voorzien van voedingsstoffen en langdurige energie. Eet jij alleen de snelle koolhydraten, dan kan je daar het beste verandering in brengen. 

Feit of fabel: van koolhydraten word je dik

De angst om dik te worden van koolhydraten zit diep bij veel mensen. Maar koolhydraten op zich maken je niet dik; een overschot aan calorieën wel. Het is belangrijk om een lifestyle te creëren waarbij je meer energie verbruikt dan je binnenkrijgt. Een zogenaamde negatieve energiebalans. Dit betekent dus niet dat je koolhydraten volledig moet schrappen uit je dieet, maar wel dat je bewuste keuzes moet maken over welke soorten je eet en in welke hoeveelheden. In dit artikel over de negatieve energiebalans leggen wij je precies uit wat dit is en hoe je jouw negatieve energiebalans berekent.

Goed nieuws: koolhydraten zijn zeker niet de vijand. Ze zijn een essentieel onderdeel van een gezonde en evenwichtige levensstijl. Door te kiezen voor gezonde koolhydraten in de juiste hoeveelheden, kun je je lichaam voorzien van de energie die het nodig heeft om optimaal te functioneren. Laten we dus stoppen met het bombarderen van koolhydraten tot de vijand, en in plaats daarvan leren om ze op de juiste manier op te nemen in onze voeding. In de Beukers Academy leren we je daar alles over. Download alvast de Beukers Brochure, die je hét zetje gaat geven om te werken aan een gezonde relatie met voeding en een duurzame manier van afvallen.

meer blogs