Inspiratie

Zo belangrijk is slaap als je wil afvallen

Door ons drukke leven met enorm veel prikkels lijkt slaap steeds minder belangrijk te worden. Maar wanneer het aankomt op gewichtsverlies, is slaap juist een enorm belangrijke factor. Een goede nachtrust kan net zo invloedrijk zijn als een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Wij leggen je uit hoe lekker slapen een succesvolle schakel kan zijn in blijvend gewichtsverlies.

Slaap is belangrijk als je wil afvallen

Ons lichaam is een prachtig, maar complex samenspel waarin verschillende processen elkaar beïnvloeden. Slaap en gewichtsverlies zijn op die manier nauw met elkaar verbonden door een reeks van biologische schakeltjes. Hormonen zoals leptine en ghreline spelen hierbij een cruciale rol. Leptine, vaak aangeduid als het "verzadigingshormoon", onderdrukt de eetlust en geeft ons een gevoel van volheid. Ghreline daarentegen stimuleert de eetlust en verhoogt de voedselconsumptie. Een gebrek aan slaap kan de balans tussen deze hormonen verstoren, wat leidt tot een verhoogde honger en een verlangen naar calorierijke producten.

Klinkt het te technisch? Dan slaan we het graag wat platter voor je. Als je genoeg slaapt, is de balans tussen beide hormonen perfect. Slaap je te weinig, dan neemt het hongergevoel toe en het gevoel van verzadiging juist af. De drang om te snaaien wordt dus veel groter en tegelijkertijd krijg je veel minder snel het signaal dat je vol zit.

Mensen die slecht slapen vallen minder makkelijk af

Het is dus geen toeval dat mensen die kampen met chronisch slaapgebrek vaak moeite hebben om gewicht te verliezen. Verschillende studies hebben aangetoond dat te weinig slaap een rol kan spelen in het krijgen van ernstig overgewicht. Dit heeft te maken met meerdere factoren:

  1. Meer honger: Slaapgebrek kan leiden tot meer honger (of in ieder geval een stevigere prikkel), wat resulteert in verhoogde calorie-inname en een voorkeur voor voedingsmiddelen met een hoog vet- en suikergehalte.
  2. Vertraagd metabolisme: Tegelijkertijd kan onvoldoende slaap het metabolisme vertragen, wat betekent dat het lichaam minder calorieën verbrandt, zelfs in rust. Dit maakt het moeilijker om een calorietekort te behouden, dat nodig is voor gewichtsverlies.
  3. Minder beweging: Mensen die vermoeid zijn door slaapgebrek, hebben vaak minder energie en motivatie om fysiek actief te zijn. Dit kan leiden tot een afname van lichaamsbeweging, wat weer invloed heeft op het vermogen om gewicht te verliezen.

Overigens vinden we dat laatste een beetje naar een excuus neigen, omdat je natuurlijk niet alleen maar vol gas in de gewichten hoeft te hangen om gewicht te verliezen. Ook activiteiten buiten het sporten om kunnen ervoor zorgen dat jij gewicht verliest. We schreven daar eerder de blog 'wat is NEAT?' over.

Tips voor een betere nachtrust

Het draait niet alleen om hoe lang je slaapt, maar ook hoe goed je uitrust tijdens het slapen. Een diepe en ononderbroken slaap is essentieel voor het behoud van een gezond gewicht. Natuurlijk heb je hier niet altijd zelf invloed op. Denk maar eens aan kleine kinderen die jou 's nachts uit je bed brullen of omgevingsgeluiden waardoor je wakker wordt. En als je van jezelf een lichte slaper bent, is het ook niet altijd makkelijk om aan een stuk door te slapen.

Toch zijn er een aantal dingen die je wel kan doen om een zo goed mogelijk nachtritme te krijgen. Deze tips zijn bewezen succesvol als het gaat om een verbeterde nachtrust:

  • Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Dit helpt je lichaam om een consistent slaap-waakritme te behouden.
  • Zorg voor een comfortabel en donker slaapgedeelte, vermijd elektronische apparaten voor het slapengaan en houd de slaapkamer koel en goed geventileerd. En ja, dat betekent dus ook die telefoon wegleggen voordat je naar bed gaat.
  • Beperk je inname van cafeïnehoudende dranken en alcohol, vooral in de uren voor het slapengaan, omdat deze stoffen de slaap kunnen verstoren.
  • Probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of het lezen van een boek voor het slapengaan om je geest tot rust te brengen.

Ontspannen wakker worden is minstens net zo belangrijk. Wij zijn daarom al heel wat jaren fan van deze fijne wake-up light.

Goed slapen helpt jou bij het afvallen

Goed eten, lekker bewegen en het creëren van een negatieve energiebalans zorgen ervoor dat jij afvalt. Een goede en stabiele nachtrust helpt je daarbij en maakt het makkelijker om gewicht te verliezen. Een goede nachtrust is dus geen optionele luxe, maar echt iets wat je nodig hebt. Het kan je helpen om betere voedingskeuzes te maken, je metabolisme te stimuleren en energie te hebben om actief te blijven.

Is slecht slapen (en dat niet kunnen veranderen) een excuus om steeds maar naar de zakken chips of repen chocolade te grijpen? Zeker niet. De wallen onder je ogen maken van jou nog geen speciaal sneeuwvlokje. Ook dan kan je nog steeds gezonde keuzes maken en zorgen dat je voldoende beweegt. Maar een goede nachtrust maakt het wel makkelijk om gewicht te verliezen.

Wil jij meer te weten komen over op jouw gewenste gewicht komen en daar ook blijven? Vraag dan de gratis Beukers Brochure aan.

*deze pagina bevat affiliate links. Dat kost jou niets, maar per verkoop krijgen wij een paar cent.

meer blogs