Inspiratie

De meest gemaakte fout bij afvallen: drankjes met veel calorieën drinken

Het is een van de meest gemaakte fouten bij mensen die gewicht willen verliezen: de calorieën in hun drankje niet mee tellen. Je zit lekker op het terras en tikt zo drie witte wijn achterover. De bitterbal laat je staan, want je wil immers afvallen. Het klinkt alsof je hartstikke goed bezig bent, maar in de praktijk heb je zomaar een paar honderd calorieën binnengekregen. Geloof ons maar, je bent niet de enige. Maar zie dit ook direct als een eyeopener, want dat afvallen gaat een stuk lastiger op die manier.

Stiekem calorieënbommen: drankjes!

We houden allemaal van een verfrissend drankje op zijn tijd, maar heb je je ooit afgevraagd hoeveel calorieën er eigenlijk in je favoriete drankjes zitten? Sommige drankjes bevatten een verrassend hoge hoeveelheid calorieën, en regelmatig een blikje of fles daarvan openen, kan ervoor zorgen dat jouw negatieve energiebalans opeens een positieve wordt. Kortom, dat je aankomt in plaats van afvalt. We zetten enkele van de meest calorierijke drankjes op een rij en ontdekken waarom je ze beter kunt laten staan.

Drankjes met de meeste calorieën

  1. Frisdrank: dat staat natuurlijk bekend als een van de grootste boosdoeners als het gaat om calorie-inname. Deze suikerhoudende drankjes bevatten vaak lege calorieën en kunnen bijdragen aan gewichtstoename en een verhoogd risico op obesitas. Bovendien zijn ze slecht voor je tanden en kunnen ze leiden tot tandbederf. Het is dus verstandig om frisdrank te vermijden. Wil je toch genieten van jouw cola, kies dan voor de Zero versie. Deze zijn er inmiddels voor bijna iedere variant wel, van tonic tot aan ice tea.
  2. Vruchtensappen: hoewel vruchtensappen natuurlijk lijken en vitamines bevatten, zijn ze vaak geconcentreerd in suiker en bevatten ze weinig vezels. Dit betekent dat ze veel calorieën bevatten zonder de verzadiging van hele vruchten. Het is beter om hele vruchten te eten, zodat je ook profiteert van de vezels en voedingsstoffen die ze bevatten.
  3. Energiedrankjes: deze drankjes kunnen je een tijdelijke energieboost geven, maar ze bevatten vaak hoge hoeveelheden suiker en cafeïne. Het overmatig consumeren van energiedrankjes kan leiden tot gewichtstoename, hartkloppingen, hoge bloeddruk en slaapproblemen. Ook van dit soort drankjes heb je vaak een lichtversie, maar ook die kunnen bovenstaande bijwerkingen veroorzaken.
  4. Gezoete koffiedrankjes: koffiespecialiteiten met siropen, melk, room en suiker kunnen heerlijk zijn, maar ze bevatten vaak meer calorieën dan een volledige maaltijd. Deze drankjes kunnen je calorie-inname snel laten stijgen en hebben weinig voedingswaarde. Jazeker, ook cappuccino en latte macchiato vallen hieronder. Als je van koffie houdt, probeer dan te kiezen voor zwarte koffie of voeg een klein beetje magere melk of een natuurlijke zoetstof toe.
  5. Alcoholische dranken: hoewel het prima is om af en toe van een drankje te genieten, is het belangrijk om bewust te zijn van de calorieën die alcoholische dranken kunnen bevatten. Bier, wijn, likeuren en mixdrankjes bevatten vaak suiker en kunnen je calorie-inname snel laten toenemen. Bovendien kan overmatig alcoholgebruik leiden tot gewichtstoename, leverproblemen en andere gezondheidscomplicaties. Probeer matig te drinken en wissel alcohol af met gezondere alternatieven zoals water of kruidenthee.

Welke drankjes bevatten geen of weinig calorieën?

Gelukkig zijn niet alle drankjes voorzien van een flinke lading suiker. Water is natuurlijk iets wat helemaal geen calorieën bevat en wat je vrij kan drinken. Maar ook Spa Rood of Spa Citroen zijn heerlijke dorstlessers en (zo goed als) calorie-vrij. Ben je verslaafd aan je versgezette bakkie koffie in de morgen? Kies dan voor espresso of 'gewoon' zwarte koffie. Ook hiervan zijn de calorieën zeer laag en krijg je niet onopgemerkt heel veel extra energie binnen. Datzelfde geldt voor thee. Daarvan zijn inmiddels zoveel smaken op de markt dat je eindeloos kan variëren.

Het is belangrijk om bewust te zijn van wat je drinkt en de impact ervan op je gezondheid. Door te kiezen voor drankjes met minder calorieën en meer voedingswaarde, kun je jezelf een gezonder pad banen en je welzijn bevorderen. Dus de volgende keer dat je dorst hebt, denk dan twee keer na voordat je naar die suikerrijke caloriebommen grijpt. Geef je lichaam de hydratatie en voeding die het verdient en geniet van een gezondere levensstijl.

Wil je dagelijks dit soort fijne tips voorbij zien komen? Volg Lot Beukers dan ook op Instagram!

meer blogs