Inspiratie

Drinken met veel calorieën - de verborgen dikmaker bij afvallen

Drinken met veel calorieën is een van de meest onderschatte factoren bij gewichtsverlies. Veel mensen focussen zich op wat ze eten, maar vergeten de impact van calorierijke drankjes op hun dieet. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van calorierijke dranken, ontdekken we welke drankjes je beter kunt vermijden en geven we tips voor gezondere alternatieven. Of je nu wilt afvallen of gewoon bewuster wilt leven, deze informatie kan je helpen betere keuzes te maken voor je gezondheid.

De verborgen calorieën in je glas: een eye-opener

Het is een veelgemaakte fout: je zit op een zonnig terras, genietend van een paar glazen witte wijn, terwijl je de bitterbal laat staan omdat je aan het afvallen bent. Het klinkt misschien als een verstandige keuze, maar in werkelijkheid heb je ongemerkt honderden calorieën binnengekregen. Deze onbewuste calorie-inname via drankjes kan je afvaldoelen ernstig ondermijnen.

Veel mensen onderschatten de hoeveelheid calorieën in drankjes. Een glas frisdrank, een fruitsapje of een alcoholisch drankje kan al snel evenveel calorieën bevatten als een volwaardige snack. Het probleem is dat vloeibare calorieën vaak minder verzadigend zijn dan vaste voeding, waardoor je al snel meer binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft. Daarnaast moedigt het drinken van alcohol ook nog eens het eten van een vette hap aan, waardoor een middagje terras opeens je hele negatieve energiebalans neerhaalt.

Top 5 drankjes met veel calorieën

Maar kennis is macht, ook in dit geval. Als jij weet welke drankjes jij voortaan links moet laten liggen, dan is dat weer een stap dichter bij het behalen van jouw streefgewicht.

  1. Frisdrank: deze suikerbommen staan bekend als een van de grootste boosdoeners als het gaat om calorie-inname. Een blikje cola bevat al snel 140 calorieën, puur uit toegevoegde suikers. Naast gewichtstoename kunnen ze ook leiden tot tandbederf en een verhoogd risico op diabetes type 2.
  2. Vruchtensappen: hoewel ze gezond lijken, zijn vruchtensappen vaak geconcentreerde suikerbronnen zonder de vezels van hele vruchten. Een glas sinaasappelsap bevat ongeveer evenveel calorieën als twee tot drie sinaasappels, maar geeft minder verzadiging.
  3. Energiedrankjes: deze geven je misschien een snelle energieboost, maar ze zitten boordevol suiker en cafeïne. Een blikje energiedrank kan wel 200 calorieën bevatten, dat is vergelijkbaar met een candybar.
  4. Gezoete koffiedrankjes: een grote latte macchiato met siroop kan gemakkelijk 300 calorieën of meer bevatten. Dat is evenveel als een volwaardige lunch, maar zonder de voedingswaarde. Een cappuccino bevat ongeveer 40 calorieën. Dat valt best mee, maar als je er drie of vier op een dag drinkt, tikt dat wel aan.
  5. Alcoholische dranken: alcohol is calorierijk en kan je eetlust stimuleren. Een glas zoete witte wijn bevat ongeveer 140 calorieën, een biertje 135 en cocktails kunnen al helemaal flink aantikken. Gin-tonic? 170 calorieën, en een Margarita wel 280!

Welke alcohol bij afvallen? Tips voor bewust drinken

Als je wilt afvallen maar toch af en toe wilt genieten van een alcoholisch drankje, zijn er enkele opties die minder impact hebben op je calorie-inname:

  1. Droge witte wijn of champagne (ongeveer 85-100 calorieën per glas)
  2. Vodka soda met een schijfje citroen (ongeveer 100 calorieën)
  3. Light bier (ongeveer 100 calorieën per flesje)

Onthoud wel dat alcohol niet alleen calorierijk is, maar dat je er dus ook meer door kan gaan eten. Matig alcoholgebruik is daarom verstandig als je wilt afvallen. Drink sowieso tussen twee alcoholische drankjes door een glas water. Dit helpt je te hydrateren en vermindert de totale calorie-inname.

De impact van calorierijke drankjes op je gezondheid

Naast gewichtstoename kunnen calorierijke drankjes ook andere gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Zo loop je door het regelmatig drinken van suikerrijke dranken en/of alcohol, een verhoogd risico op diabetes type 2, tandbederf, een verhoogde bloeddruk, leververvetting en verstoorde slaappatronen (vooral bij cafeïnehoudende dranken)

Door je inname van deze drankjes te verminderen, kun je niet alleen je gewicht beter onder controle houden, maar ook je algehele gezondheid verbeteren.

Vind je het lastig om te beoordelen welke drankjes wel of minder goed in jouw dieet passen? Deze twee oefeningen helpen om meer bewustzijn te creëren over de calorieën in drinken:

  • Houd eens een drankjesdagboek bij en noteer een week lang alles wat je drinkt. Je zult verbaasd zijn hoeveel calorieën je onbewust binnenkrijgt.
  • Ga in de supermarkt eens een rondje etiketten lezen. Neem de tijd om de calorieën en suikergehaltes van jouw favoriete drankjes te bekijken en te vergelijken. Misschien is er wel een alternatief te vinden met een stuk minder calorieën!

Gezonde alternatieven voor calorierijke drankjes

Geschrokken van de voedingswaarden van jouw favoriete drankjes? Gelukkig zijn er veel lekkere en verfrissende dranken die weinig tot geen calorieën bevatten:

  1. Water: de ultieme dorstlesser zonder calorieën. Voeg wat citroen, komkommer of munt toe voor extra smaak en afwisseling.
  2. Bruiswater: een goed alternatief voor frisdrank als je van bubbels houdt.
  3. Zwarte koffie of thee: zonder toevoegingen bevatten deze dranken nauwelijks calorieën.
  4. Light of zero frisdranken: deze zijn qua calorieën een veel beter alternatief dan reguliere frisdranken als je toch iets zoets wilt. Daarnaast is gebleken dat de zoete smaak van lightdranken de craving naar zoet stillen, waardoor je minder snel een greep in de snoeppot doet.
  5. Zelfgemaakte ijsthee: maak je eigen ijsthee met verse kruiden en eventueel een beetje honing voor een verfrissende, laagcalorische drank.

Maak bewuste keuzes voor een gezonder leven

Het verminderen van calorierijke drankjes kan een groot verschil maken in je pogingen om af te vallen of gezonder te leven. Door je bewust te worden van wat je drinkt en te kiezen voor gezondere alternatieven, kun je honderden onnodige calorieën per dag besparen. Dit kan leiden tot significant gewichtsverlies, zonder dat je het gevoel hebt dat je jezelf iets ontzegt.

Onthoud dat kleine veranderingen grote effecten kunnen hebben. Begin met het vervangen van één calorierijk drankje per dag door water of een ander caloriearm alternatief. Naarmate je je bewuster wordt van je drinkgewoonten, zul je merken dat het steeds gemakkelijker wordt om gezondere keuzes te maken.

Wil jij het hier niet bij laten en het heft naar een lang, gezond en fit leven in eigen hand nemen? Start dan nu met het volgen van de gratis webinar ‘Afvallen en op gewicht blijven doe je zo!’ Samen kunnen we werken aan een gezondere levensstijl.

meer blogs