Hormonen & Cyclus

Dit is waarom jij aankomt als je in de overgang bent

Veel vrouwen ervaren heftige klachten tijdens de overgang, en een daarvan is dat veel vrouwen in deze fase in gewicht aankomen. Het is een van de meest frustrerende aspecten voor veel vrouwen want het voelt alsof je er totaal geen grip op hebt. In dit artikel delen we enkele redenen waarom jij aankomt als je in de overgang bent.

Aankomen tijdens de overgang

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van vrouwen die wordt gekenmerkt door het einde van de menstruatiecyclus en vruchtbaarheid. Het is een normaal onderdeel van het verouderingsproces en treedt meestal op tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar, hoewel het ook eerder of later kan beginnen. De overgang is het resultaat van veranderingen in de hormoonproductie en dit is een van de redenen waarom jij aankomt tijdens de overgang.

1. Hormonale schommelingen

Hormonale veranderingen is dus echt een grote boosdoener tijdens de overgang. Het afnemen van oestrogeenniveaus, een belangrijk vrouwelijk geslachtshormoon, kan een impact hebben op het metabolisme. Oestrogeen regelt niet alleen de menstruatiecyclus, maar heeft ook invloed op de vetverdeling en het energieniveau. Met een afname van oestrogeen kan het lichaam de neiging hebben om meer vet op te slaan, vooral rond de buikstreek. Dat kan ook verklaren waarom jij opeens een maat groter moet hebben voor jouw broeken.

2. Vertraagde stofwisseling

Naarmate vrouwen ouder worden, neemt de spiermassa af en dat kan de stofwisseling vertragen. Spieren verbranden meer calorieën dan vet, dus wanneer spiermassa afneemt, wordt het moeilijker om calorieën efficiënt te verbranden. Dit kan leiden tot gewichtstoename, zelfs als de voedselinname hetzelfde blijft.

3. Veranderingen in levensstijl

De overgang gaat vaak samen met veranderingen in levensstijl. Vrouwen kunnen te maken krijgen met veranderingen in hun slaappatroon, stressniveaus en fysieke activiteit. Slapeloosheid en stress kunnen bijdragen aan gewichtstoename door verstoring van hormonale balans en veranderingen in eetgedrag. Bovendien kan een afname van fysieke activiteit ook een rol spelen bij het aankomen in gewicht.

4. Emotioneel eetgedrag

Ben jij een emotie-eter? Dan is de overgang geen makkelijke periode voor je. In deze fase schieten de emoties alle kanten op en als jij bekend bent met het wegeten daarvan, zal je ongemerkt (veel) kilo's aankomen.

5. Veranderingen in vetverdeling

Tijdens de overgang ervaren vrouwen vaak veranderingen in de verdeling van lichaamsvet. Er is een verschuiving naar meer vetopslag rond de buik, wat het risico op abdominale obesitas verhoogt. Dit soort vetophoping is gevaarlijk, omdat hier ook alle belangrijke organen zitten. Het is dus belangrijk om dit goed in de gaten te houden.

Hoewel gewichtstoename tijdens de overgang vaak onvermijdelijk lijkt, drukken wij je toch op het hart dat je niet HOEFT aan te komen tijdens de overgang. Lot Beukers helpt ieder jaar vele vrouwen die in de overgang zitten en toch kilo's afvallen. Wil jij weten hoe? Vraag dan gratis de Beukers Brochure aan!

meer blogs