Inspiratie

Wat is een dieetpauze en wanneer las je deze in?

We krijgen regelmatig de vraag wat een dieetpauze of een afvalpauze is en of je dit nodig hebt om je resultaat te bereiken. Begrijpelijk, want door de gehele 'gezonde gemeenschap' zien we dit steeds vaker terugkomen. Daarom gaan we in deze blog dieper in op dit interessante onderwerp. We beantwoorden vragen als wat is een dieetpauze en wanneer je deze dan precies inlast, en leggen je uit in welke situaties je dit juist niet moet doen.

Wat is een dieetpauze?

Eigenlijk dekt de naam de lading al. Een dieetpauze, of ook wel een afvalpauze genoemd, is een pauze tijdens het afvallen. Tijdens deze periode bouw je een moment van rust in. Het is niet de bedoeling dat je het proces vergeet of je doel uit het oog verliest. Integendeel zelfs. Het proces naar gezonder eten is er ook een van het aanleren van goede gewoontes en een positieve mindset. Je wil deze vooruitgang natuurlijk niet kwijtraken. Maar het is wel een periode van even een stapje terug doen en niet continu gefocust zijn op gewicht verliezen.

Dit kan namelijk zwaarder zijn dan gedacht. In de familie leer je dat je bij een goed doordacht eetpatroon tussen de 0.3 kg en 0.6 kg per week verliest. Dit doe je door het creëren van een negatieve energiebalans. Kort gezegd komt het er op neer dat je meer calorieen verbrandt dan dat je binnenkrijgt.

Je gewicht gaat echter nooit in een rechte lijn naar beneden. Er ontstaan pieken en dalen, ondanks dat jij wellicht wekelijks hetzelfde doet. Dit kan demotiverend werken en vraagt veel van je mentale gesteldheid. Het kan voelen alsof je voortdurend in de actiestand staat of alleen maar met je hoofd bij het dieet bent, en dat is lastig vol te houden.

Wanneer las je een dieetpauze in?

Op dit soort momenten kan het dus heel fijn zijn om een dieetpauze in te lassen. Voor de zekerheid benadrukken we nogmaals dat dit geen moment is om alles wat je geleerd hebt over gezonde voeding, los te laten. Het is wel een kans om van een negatieve energiebalans naar een neutrale energiebalans te gaan. Dat houdt in dat je tijdelijk niet meer verbruikt dan dat je binnenkrijgt, maar dat je dit nagenoeg gelijk trekt. Dit komt er in de praktijk meestal op neer dat je iets meer kan eten dan dat je in je dieet gewend bent. Dit hoeven echter geen ongezonde keuzes te zijn.

Binnen de Beukers Familie zien we dat de behoefte naar een dieetpauze meestal tussen de 6 tot 12 weken plaatsvindt. Men ziet dit vaak als falen of als zwakte, maar daar geloven wij niet in. Afvallen en een gezonde leefstijl creëren is geen makkelijk proces en het vraagt veel van je. Hier af en toe even 'vrij' van nemen, zorgt ervoor dat je daarna juist weer veel scherper uit de startblokken schiet.

Het moment waarin je een afvalpauze inlast, is aan jou. Wij horen vaak dat een vakantie vaak al aanvoelt als een natuurlijke dieetpauze. Als je dit fijn vindt, kan je het dus zeker tijdens zo'n periode doen.

Hoe langt duurt een afvalpauze?

Dit lengte van een afvalpauze varieert en is sterk afhankelijk van hoe jouw lichaam reageert op een negatieve energiebalans. Is het tekort bijvoorbeeld te groot, dan kan je lichaam juist in de verdediging schieten en ervoor zorgen dat je niet afvalt. Een dieetpauze duurt dan meestal wat langer, om je lichaam te laten herstellen. Is het vooral een mentale kwestie, dan adviseren wij over het algemeen een break van een tot twee weken. In de Beukies Berekenmachine kan je uitzoeken wat jouw balans moet zijn voor het bereiken van je doel.

Geen kwestie van alle remmen los

We hebben het in het artikel al meerdere malen aangegeven, maar sluiten er ook graag nog mee af: een dieetpauze is geen kwestie van alle remmen los. Wanneer je een positieve energiebalans creëert in plaats van een neutrale (of negatieve) kom je juist aan en dat is absoluut niet wat je wil bewerkstelligen. Het gaat om een periode van rust waarbij je wel werkt aan je gezondheid, maar de focus niet ligt op afvallen. We adviseren je nog steeds om gezonde keuzes te maken op het gebied van voeding en om te blijven bewegen. Beide onderdelen dragen namelijk bij aan een fit lijf en een sterke mindset.

Vind jij het lastig om de eerste stappen op weg naar een gezonder leven te zetten? Laat Lot Beukers je dan alles uitleggen over het nut van een afvalpauze en waarom deze zo belangrijk is voor het behalen van jouw doelen!

meer blogs