Inspiratie

5 tips om af te vallen zonder dieet

Ben je op zoek naar tips om af te vallen zonder dieet? Heel goed dat je om hulp vraagt in jouw zoektocht naar een gezonder gewicht. Het is geen geheim dat we de laatste jaren steeds zwaarder worden. En het is ook niet zo gek, want overal komen we in de verleiding om te kiezen voor ongezonde voedingsmiddelen. Hierdoor lijkt het dat afvallen heel erg moeilijk is, maar wij laten je zien dat iedere stap die je zet, een stap in de goede richting is. En met behulp van deze 5 tips om af te vallen zonder dieet gaat het je zeker lukken!

Tips om af te vallen zonder dieet

Iedereen heeft haar eigen reden om af te willen vallen. Misschien ben je de laatste jaren langzaam wat kilo's aangekomen en ben je die nu helemaal zat. Of zit je in de overgang waardoor het getal op de weegschaal is gestegen. Wat jouw reden ook is, wij weten zeker dat het je gaat lukken. Lot Beukers is zelf vele kilo's afgevallen en nooit meer in de verleiding gekomen om deze aan te komen. Dat komt omdat zij besloot af te vallen zonder dieet. Daarvoor hoefde zij niet te crashen of voedingsmiddelen uit te sluiten, maar zich te houden aan een aantal basisregels.

De basisregels om gewicht te verliezen en een gezonde leefstijl te creëren

Wij geloven er in dat iedereen gewicht kan verliezen zonder dieet. Veel mensen verschuilen zich achter excuses als 'het zit in de familie' of 'ik heb nou eenmaal zware botten' en daarvoor heeft Lot een mooie term bedacht: speciale sneeuwvlokjes. Maar het aantal mensen dat daadwerkelijk niet kan afvallen door een medische oorzaak, is echt op een hand te tellen. De kans is dus zeer groot dat jij heel goed in staat bent om jouw streefgewicht te bereiken. Je weet alleen nog niet hoe. De volgende tips gaan jou daar sowieso bij helpen.

1. Een negatieve energiebalans

Een negatieve energiebalans betekent dat je meer energie verbrandt dan dat je binnenkrijgt. Op die manier verlies je namelijk gewicht. Krijg je meer energie binnen dan dat je verbrandt, dan kom je juist aan. Veel mensen kunnen doordeweeks prima een negatieve energiebalans hanteren, maar 'vergeten' dat je in het weekend ook op je inname moet letten. Hierdoor zal je zien dat je alsnog niet afvalt. Als je er consequent voor zorgt dat je meer verbrandt dan dat je eet of drinkt, val je af.

2. Weten wat je doet

Er zijn zo ontzettend veel mensen die allerlei onzin verkopen over afvallen en een gezond gewicht bereiken, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Voor je het weet gooi je iedere dag een hand Keltisch zeezout in je glas water (zeer slecht voor je nieren) of neem je drie happen kokosolie bij het ontbijt (onwijs veel onnodige calorieën). Door te investeren in je kennis over gezonde voeding heb je een hele stevige basis om een gezond, gelukkig en fit leven voor jezelf te creëren.

3. Goed slapen

Voldoende nachtrust helpt je enorm bij het behalen van je streefgewicht. Dit wordt vaak onderschat, maar door goed en lang genoeg te slapen, blijft je lichaam veel beter in balans. Je bent uitgerust, hebt genoeg energie om lekker te bewegen en goede keuzes wat betreft voeding te maken. Een uurtje eerder in bed stappen kan je dus heel veel opleveren.

4. Een goede relatie met eten

Wij sluiten geen voedingsmiddelen uit, zoals bijvoorbeeld koolhydraten of vetten. Een goed menu bestaat juist uit een combinatie van al deze elementen. Ook vinden wij de term 'guilty pleasure' afschuwelijk. Je hoeft je nergens schuldig over te voelen als jij weloverwogen besluit dat ijsje te eten of 's avonds een bakje chips neer te zetten. Op het moment dat jij slecht over eten denkt, word je continu geconfronteerd met negativiteit. Hierdoor verslechtert je relatie met eten en wordt het alleen nog maar moeilijker om af te vallen. Onze tip is dan ook om jezelf niets te ontzeggen, maar daarin juist de balans te zoeken.

5. Bewegen

We zitten zo lang en zo vaak op onze luie kont dat we bijna niet meer weten hoe we moeten bewegen. En als we dan toch gaan sporten, doen we het direct te fanatiek waardoor we ons blesseren of de motivatie naar het nulpunt zakt. Het hoeft niet direct zo groots of heftig, iedere stap die je zet is mooi meegenomen. We noemen dat ook wel NEAT. Dit is bewegen buiten het sporten om. Maak eens een extra wandeling bijvoorbeeld of pak de fiets in plaats van de auto. Het draagt bij aan een negatieve energiebalans en zorgt ervoor dat het afvallen makkelijker gaat.

Voel je veel weerstand als het over afvallen gaat? Kom in actie

Misschien denk je nu bij jezelf dat dit hele makkelijke tips zijn en dat je dit zelf ook wel wist. Toch heb jij nog niet het gewicht bereikt wat je wil en is Lot wel al + 30 kilo afgevallen. Dat heeft ze gedaan door exact deze stappen te zetten. Afvallen is niet ingewikkeld, je moet alleen wel weten wat je moet doen. Merk je nu dat dit heel veel weerstand oproept, dan is het tijd om de hulp van gelijkgestemden in te schakelen. De Beukers Familie staat voor je klaar om je te steunen, te motiveren, af en toe een schop onder je kont te geven en keihard met je mee te juichen als het je is gelukt.

meer blogs