Inspiratie

Hoe verlies je vet? 7 praktische tips!

Als je wil afvallen en vet wil verliezen, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om je doel te bereiken. Het verliezen van vet is jammergenoeg geen eenvoudig proces en vereist flink wat discipline, toewijding en vooral ook doorzettingsvermogen. In deze blog geven we je een aantal tips over hoe je vet kunt verliezen.

Hoe werkt vetverlies precies?

Voor veel vrouwen is het verliezen van vet een doel op zich. Zij willen afvallen en tegelijkertijd ook graag af van dat 'buikje', de extra randjes rondom de bh of de vollere bovenarmen. Door het creëren van een negatieve energiebalans (en laat je daarbij vooral motiveren door de Beukers Familie!) bereik je dit, maar het is goed om te weten dat plaatselijk vet verliezen op een gezonde manier niet bestaat. Je kan uiteraard wel werken aan een gezond en sterk lichaam waar ook vetverlies bij komt kijken, maar alleen vet verliezen onder de kin of bij de buik is geen optie.

Er zijn een aantal dingen die zwaar overschat worden bij vetverlies. Denk hierbij aan intermittent fasting, het keto-dieet, HIT (high intensity training) fat burners en extra supplementen. Wat wel helpt, zijn de volgende tips.

1. Eet minder calorieën dan je verbrandt

Het eerste en meest belangrijke aspect van het verliezen van vet is om minder calorieën te eten dan je verbrandt. Dat noemen we een negatieve energiebalans. Het maakt niet uit hoe gezond je eet, als je te veel calorieën binnenkrijgt, zul je niet afvallen. Het is belangrijk om een calorie-tekort te creëren door middel van voeding en lichaamsbeweging. Dit betekent dat je meer calorieën moet verbranden dan je in je mond stopt. Eet je wel een keer meer of merk je dat je aan het emotie-eten bent? Vergeet dan niet dat een slechte maaltijd of dag niet direct alles verpest en ga de dag erop weer vol goede moed door met die negatieve energiebalans.

2. Kies voor gezonde voeding

Eet voeding die rijk is aan voedingsstoffen en laag in calorieën. Kies voor groenten, fruit, magere eiwitten zoals kip, vis en mager rood vlees en complexe koolhydraten zoals volkoren granen en peulvruchten. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, suikers en verzadigde vetten.

3. Drink voldoende water

Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven en je lichaam te helpen bij het afvoeren van gifstoffen. Water kan ook helpen om het hongergevoel te verminderen, waardoor je minder snel te veel eet.

4. Blijf actief

Lichaamsbeweging is essentieel bij het verliezen van vet. Door te bewegen verbrand je calorieën en bouw je spiermassa op, wat kan bijdragen aan een verhoogde stofwisseling. Probeer iedere dag actief te zijn en kies voor activiteiten die je leuk vindt, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.

5. Krachttraining

Krachttraining is een geweldige manier om spiermassa op te bouwen, wat kan bijdragen aan een verhoogde stofwisseling. Door krachttraining kun je meer calorieën verbranden, zelfs in rust. Probeer twee tot drie keer per week te krachttrainen, en focus op het trainen van verschillende spiergroepen. Dit hoeft uiteraard niet per se in een sportschool te zijn. Ook thuis kan je heel veel met bijvoorbeeld flessen water of zakken tuinaarde. En onthoud: beweging is altijd goed, ook al is het maar een paar minuten.

6. Slaap voldoende

Slaap is essentieel voor het herstel en de groei van spieren en het reguleren van hormonen die het metabolisme beïnvloeden. Probeer zeven tot acht uur per nacht te slapen om je lichaam de rust te geven die het nodig heeft. Uiteraard weten we dat slecht slapen niet altijd een bewuste keuze is. Maar betrap jij jezelf er weleens op dat je ver na 'bedtijd' pas onder de wol duikt, dan is een half uurtje eerder zo geregeld.

7. Houd vol

Het verliezen van vet is geen snel proces. Het vraagt veel toewijding en discipline om je doel te bereiken. Zorg ervoor dat je jezelf tijd geeft en dat je lekker bezig blijft. Het kan helpen om een dagboek bij te houden om je voortgang bij te houden en jezelf gemotiveerd te houden. En uiteraard vind je onwijs veel motivatie op de Instagram van Lot Beukers!

Wil je direct aan de slag met het verliezen van vet en het creëren van een gezonde leefstijl? Download dan gratis de Beukers Brochure. Dit e-book staat bomvol tips om een gezonde relatie met eten te krijgen.

meer blogs