Inspiratie

Hoe voorkom je overeten?

We hebben allemaal weleens een te volle buik, maar wanneer overeten structureel is, kan het leiden tot gewichtstoename, een ongemakkelijk vol gevoel en schuldgevoelens. Het gevolg? Een verstoorde relatie met eten. Dat is niet wat je wilt. Het vinden van eetrust is dan ook essentieel om een gezonde relatie met voeding te krijgen en overeten te voorkomen. In dit artikel delen we 5 tips die je kunnen helpen om overeten tegen te gaan en meer balans te vinden in je eetpatroon.

Wat is overeten?

Je hebt verschillende vormen van overeten. Zo kan overeten ook een eetstoornis zijn waarbij eetbuien centraal staan. Als dit bij jou aan de orde is, dan adviseren wij je om contact op te nemen met je huisarts.

Maar overeten kan ook een structurele valkuil zijn waarbij je voortdurend te grote porties opschept, een duik in de voorraadkast neemt als je verdrietig bent of simpelweg niet de controle hebt over wat je dagelijks eet. In dat geval is het belangrijk om meer balans te vinden in je eetpatroon. Deze 5 tips helpen je daarbij.

1.  Herken de signalen van honger en verzadiging

Een belangrijke stap in het voorkomen van overeten is het leren herkennen van de signalen van honger en verzadiging. Echte honger is een fysiek gevoel dat geleidelijk opbouwt, terwijl emotionele honger vaak plotseling opkomt en gepaard gaat met een intens verlangen naar specifiek voedsel. Vaak is dit (een combinatie van) voedingsmiddelen die veel suiker of vet bevatten. Denk aan chocolade, chips, en koekjes. Door aandacht te besteden aan deze signalen, kun je beter inspelen op de behoeften van je lichaam en onnodige calorie-inname voorkomen.

2.  Creëer een gebalanceerd eetpatroon

Een gebalanceerd eetpatroon is cruciaal om overeten te voorkomen. Zorg ervoor dat je maaltijden een goede mix bevatten van:

Eiwitten

• Gezonde vetten

• Complexe koolhydraten

• Vezels

Door je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen, zul je minder snel de neiging hebben om te veel te eten. Probeer ook regelmatig te eten, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je minder snel naar ongezonde snacks grijpt.

3.  Ontwikkel een gezonde relatie met eten

Het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten is de basis om rust te vinden in je eetpatroon. In plaats van eten te zien als een vijand of troost, is het belangrijk om voeding te beschouwen als brandstof voor je lichaam. Geniet van je maaltijden zonder schuldgevoel en sta jezelf af en toe een traktatie toe: de zogenaamde 80/20 regel waarbij je voor 80% gezond eet. Een superstreng dieet kan op lange termijn namelijk júist leiden tot overeten en een ongezonde relatie met voedsel, dat is niet wat je wilt.

4.  Plan je eetmomenten zorgvuldig

Om overeten te voorkomen, is het belangrijk om je eetmomenten zorgvuldig te plannen. Door vaste tijden te hanteren voor je maaltijden en snacks, creëer je een routine die je helpt om niet impulsief te eten. Zo’n maaltijdplanning helpt ook om je hongerniveau gedurende de dag te reguleren en pieken in je bloedsuikerspiegel te voorkomen. Vaak wordt gedacht dat het inplannen van eetmomenten obsessief is, maar niets is minder waar. Het geeft juist rust in je hoofd: eetrust.

5.  Prop niet zomaar alles naar binnen

Mindful eten is een krachtige techniek om overeten te voorkomen, maar het kan even wennen zijn. Mindful eten draait om het bewust genieten van je eetmoment. Dus niet met het bord op schoot voor de televisie, maar ga aan tafel zitten en neem de tijd om te genieten van de smaken, texturen en geuren van je voedsel. Eet langzaam en kauw goed, zodat je lichaam de tijd heeft om verzadigingssignalen af te geven. Door aandachtig te eten, zul je sneller merken wanneer je voldaan bent en minder snel geneigd zijn om te veel te eten.

Vind eetrust en stop met overeten!

Het vinden van rust in eten en het voorkomen van overeten kan ingewikkeld klinken, en natuurlijk heb jij helemaal geen tijd om zelf uit te vinden hoe je dat het beste kunt doen. Komt het even goed uit dat dit werk al voor jou gedaan is. Met deze masterclass word jij een meesterplanner en vind jij eetrust!

In de masterclass leer hoe je een succesvolle planning maakt, zodat je een gezonde en evenwichtige relatie met voeding krijgt. En misschien nog wel het belangrijkste: je leert dat het niet gaat om perfectie, maar om optimalisatie. Alleen zo kun je op een duurzame manier aan een gezonde lifestyle werken, die helemaal bij jou past

meer blogs