Inspiratie

7 x producten met de meeste eiwitten

Eiwitten zijn essentiële voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen in het functioneren van ons lichaam. Zo zijn ze nodig voor de opbouw en reparatie van spieren. Sommige voedingsmiddelen bevatten van nature meer eiwitten dan andere en als je toch aan je eiwitten-inname moet komen, doe je dat liever direct goed. Daarom vind je in dit artikel een overzicht van zeven producten die bekend staan om hun hoge gehalte aan eiwitten, waardoor ze prima keuzes zijn als je jouw eiwitinname wilt verhogen!

Wil jij alles leren over eiwitten en het direct goed aanpakken? Volg dan de Eiwitten Masterclass van Lot Beukers!

In welke producten zitten de meeste eiwitten?

Wil jij jouw voedingspatroon zo eiwitrijk mogelijk maken, uiteraard wel precies binnen jouw eigen macro's? Check dan vooral deze voedingsmiddelen eens.

Vlees - en dan met name kipfilet

Ook in andere soorten vlees zitten veel eiwitten, maar kipfilet spant de kroon. Daarnaast is het een magere bron van eiwitten. Het ‘meest veelzijdige stukje vlees’ is gemakkelijk te bereiden en kan worden toegevoegd aan verschillende gerechten, zoals salades, roerbakgerechten en sandwiches.

Eieren

Een inkoppertje wellicht, maar eieren zijn een uitstekende bron van eiwitten en een voedzame keuze zijn voor het ontbijt of als snack. Je kan er ook alle kanten mee op qua bereiding. Je bent dus niet reddeloos verloren als je niet van een gebakken eitje houdt.

Zuivel

Ook met zuivel heb je heel veel mogelijkheden. Het is over het algemeen rijk aan eiwitten, en vooral kwark is een perfecte eiwitrijke snack of ontbijt. Varieer lekker met de toppings om eentonig en saai eten te vermijden.

Vis

Vis voelt een beetje voor de liefhebber, want niet iedereen is gek op vis. Maar goed is het wel, want vooral tonijn en zalm zijn vette vissen die boordevol eiwitten zitten. Ze zijn ook rijk aan omega-3-vetzuren, wat een extra pluspunt is.

Bonen

Wil je liever meer veganistisch eten? Een fantastische plantaardige eiwitbron en rijk aan koolhydraten, waardoor het voedzame krachtpatsers zijn. Ze zijn een perfecte optie als je een dagje geen vlees of vis wilt eten, maar toch een flinke portie eiwitten wilt eten.

Noten

Noten, zaden en pitten zijn een geweldige bron van eiwitten. Ze bevatten meestal net zoveel eiwit als een portie vlees of vis. Eet ze als topping op een salade, door een bakje kwark of uit het vuistje als snack tussendoor. Let op: noten bevatten wel veel calorieën, dus als jouw doel is om een negatieve energiebalans te creëren, eet ze dan met mate.

Granen

Quinoa en andere granen zijn een voedzame keus voor plantaardige eiwitten. Een geweldige basis voor lunchsalades of een voedzame maaltijdsalade.

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Eiwitten zijn onmisbaar voor ons lichaam. Ze zijn niet alleen belangrijk voor de opbouw en het herstel van spieren, maar ook voor het behoud van een gezond gewicht. Eiwitrijke voeding zorgt er namelijk voor dat je langer verzadigd blijft, waardoor de kans kleiner wordt dat je grijpt naar calorierijke snacks. Daarnaast zijn eiwitten essentieel voor de aanmaak van hormonen, enzymen en andere lichaamsstoffen.

Eiwitten uit voeding halen

Door te variëren met verschillende eiwitbronnen, zorg je ervoor dat je lichaam alle essentiële aminozuren binnenkrijgt die het nodig heeft. Eiwitten zijn te vinden in verschillende voedingsmiddelen, zowel dierlijke als plantaardige. Dierlijke eiwitbronnen zijn onder andere vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivelproducten. Onder de plantaardige eiwitbronnen vallen bijvoorbeeld peulvruchten, noten, zaden, tofu en bepaalde graansoorten.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een gebalanceerd dieet dat rijk is aan eiwitten? Volg dan de Eiwitten Masterclass van Lot Beukers, zodat je voortaan exact weet wat het belang van eiwitten is.

meer blogs